Revista editorialelor, 23 iunie
Editoriale din Gândul, România liberă şi Adevărul.
23 Iunie 2010, 10:39
La judecata tăierii pensiilor îşi intitulează editorialul din Adevărul Ion M.Ioniţă. Curtea constituţională începe mâine dezbaterile care vor conduce la una dintre cele mai importante decizii din istoria acestei instituţii. In funcţie de concluziile la care vor ajunge cei 9 judecători, legile reducerilor de pensii şi salarii vor fi trimise la promulgare sau vor fi declarate neconstituţionale. Indiferent de decizia Curţii, consecinţele vor afecta puternic şi pe termen lung atât societatea cât şi mediul politic adus deja spre incandescenţă. Dacă legile cad, negocierile cu FMI ar trebui reluate. Guvernul ar pierde orice urmă de credibilitate şi nu ar mai avea altceva de făcut decât să demisioneze. Criza financiară se va adânci, iar PDL nu va avea nici măcar argumentul că decizia Curţii a fost influenţată politic de adversarii din opoziţie. Legile sunt ale guvernului, Parlamentul le-a aprobat, componenţa Curţii a fost decisă de majoritatea PDL. Practic, puterea nu va mai avea pe cine da vina. Ar fi prima oară când s-ar întâmpla aşa ceva în regimul Băsescu, conchide Ion M.Ioniţă.
"Pericol public" scrie Cristian Tudor Popescu în editorialul pe care îl semnează în Gândul. Imaginea lui Dan Diaconescu, în cătuşe, nu poate să însemne, potrivit legii, decât că ziaristul poporului reprezintă un pericol public. O ciurdă de avocaţi vor sări să demontreze contrariul. Domnul Diaconescu e acuzat de şantaj nu de dat cuiva în cap. Şantajul e o operaţiune intelectuală, se desfăşoară discret, telefonic sau la o cafea, ordinea publică nu e tulburată în nici un fel. Interesant de asemenea este cum vor reacţiona distinşi colegi jurnalişti ai domnului D.D, cei care i-au stat alături în emisiuni la gura tomberonului OTV şi l-au declarat cu admiraţie "autor de tabloide intelectuale", mai scrie Cristian Tudor Popescu.
Cine a ştiut şi ce despre senzaţionalul D.D.? se întreabă Laurenţiu Mihu în editorialul din România LIberă. Dan Diaconescu a schimbat studioul. El transmite acum din arestul Direcţiei Cercetări Penale unde două acuzaţii grave - şantaj şi ameninţare - l-au trimis într-o vacanţă all exclusive. Cu această experienţă penitenciară la CV, pitorescul personaj se poate lăuda prin vecini că le-a încercat pe toate. Insă nu arestul de o zi, o lună, un an sau mai mulţi este interesant în cazul lui Diaconescu. Merită atenţie capacitatea de penetrare politică de care au dat dovadă pînă acum acest tătuc TV şi televiziunea lui. Prin studioul său pestriţ s-au înghesuit politicieni de toate culorile şi oameni de stat de cele mai înalte ranguri.