Revista editorialelor, 22 noiembrie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei şi România liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Noiembrie 2010, 07:47
"Poliţişti manelişti" - îşi intitulează Florin Negruţiu editorialul din Gândul din care citez: "Episodul mitei de la Ministerul de Interne n-are eroi şi nici personaje pozitive.
"Avem un domn care refuză o mită de un milion de euro, dar el nu devine, în ochii opiniei publice, un Corrado Cattani, aşa cum ar fi normal să se întâmple", am încheiat citatul.
Relatările din presă legate de războiul de putere de la vârful MAI, precum şi "apariţia" unui fiu care se mişcă într-un mediu de afaceri tenebros fac ca dl. Fătuloiu să nu se bucure de eroizarea pe care poate o căutase", am încheiat citatul.
Jurnalistul menţionează o altă situaţie, pe care o califică drept anormală, şi anume: "lipsa de reacţie a oricărui oficial din minister, începând cu actualul ministru, faţă de afirmaţiile grave ale d-lui Dan Fătuloiu privind "trădarea ofiţerilor de la Economic".
Dacă aceştia au "trădat" în favoarea lui Cătălin Chelu, de bună seamă au făcut-o nu de dragul trădării, ci pentru avantaje materiale.
Şi atunci de ce nu am auzit de nicio anchetă internă sau a DNA? În orice ţară normală, o atare dezvăluire ar fi zguduit din temelii ministerul şi s-ar fi soldat cu demisii şi demiteri "fără număr"." - conchide Florin Negruţiu.
După ce analizează istoriile de la Piatra Neamţ, unde viaţa interopilor se întrepătrunde armonios cu cea a poliţiştilor, Dan Cristian Turturică ajunge, în România Liberă, sintetizează astfel situaţia din Poliţia Română, citez: "Paradoxal, arestarea de vineri a lui Cătălin Chelu şi a acoliţilor săi pentru încercarea de a-l mitui pe secretarul de stat Fătuloiu confirmă gravitatea situaţiei.
Faptul că un afacerist a avut curaj să-i dea o sacoşă de bani omului numărul doi din Ministerul de Interne, în parcarea instituţiei (!!!), "în inima problemei" după cum spunea chiar Chelu, arată că şi Ministerul de Interne este perceput ca un focar de corupţie.
Ce pretenţii de moralitate să mai ai de la Şoric şi ai săi când Poliţia, în întregul ei, este considerată a fi coruptă, de jos până sus!? Denunţul lui Fătuloiu nu este suficient pentru a îndepărta această percepţie. Poate fi un început, însă este esenţial ca el să fie urmat de o operaţiune de curăţire fără precedent a instituţiei. " - încheie Dan Turturică.
În Evenimentul Zilei, Mircea Mihăieş merge mai departe de ceea ce generic am putea numii corupţia din poliţie şi legăturile dintre oamenii legii şi interlopi şi vede consecinţele acestor anomalii în viaţa reală a societăţii, citez: "Pe soba încinsă a unei Românii în derută, distrusă economic de un şir de administraţii catastrofale şi moral de mogulii nesătui, oalele speranţei au cam început să explodeze.
"Poate că ne merităm soarta. Plătim cu vârf şi îndesat pentru iresponsabilitatea de a ne fi pus destinul în mâna unor oameni pentru care singura valoare e căpătuiala şi unica aspiraţie distrugerea a tot ce reprezintă binele public. Dezmăţul respingător în care se complac oameni plătiţi pentru a apăra legea nu e decât colţul unei cortine ce ascunde adevăruri mult mai înfiorătoare.
"Un ministru a trebuit să plece pentru că oameni din poliţie au dat cu chipiele de pământ în faţa Cotrocenilor. Ce-ar trebui să facă ştăbimea coruptă de prin judeţe? Pentru început, i-aş sugera o demisie urgentă. Iar apoi exersarea, împreună cu eternii lor cumetri interlopi, a deliciilor jocului numit ruleta rusească", încheie Mircea Mihăieş.