Revista editorialelor, 21 septembrie
Articole din Gândul, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Septembrie 2010, 07:59
Marius Niţu scrie în GÂNDUL despre bănci şi comisioane şi afirmă, citez: "Bazându-se pe incultura financiară a românilor, băncile vând şi astăzi contractele de credit exact cum se vindeau maşinile acum 4-5 ani. Adică avem super maşină cu 4.000 de euro, cumpăr-o acum. După cumpărare, ţi se aducea frumos la cunoştinţă că, dacă vrei şi motor la ea, mai dai 3.000, cauciucurile erau încă o mie, airbagurile altă mie etc. În sistemul bancar, comisioanele care umflă contractele sunt pe post de airbaguri. Poţi să ai un comision aferent întocmirii dosarului, comision de interogare a biroului de credit, comision de risc, comision de administrare a contului şi aşa mai departe până la un viitor dar foarte logic comision de intrare în bancă, indexat cu o taxă de "Bună ziua!". Dar, poţi fi "atacat" şi de comisioane cu cagule pe faţă, cum ar fi dobânda internă a băncii. Cât e dobânda asta, cum se calculează ea, numai banca şi Dumnezeu din ceruri ştiu." Concluzia editorialistului este că, fie că le place sau nu recenta ordonanţă a guvernului, "băncile au de rezolvat o problemă simplă: trebuie să spună clar cum şi cât de mari au toate comisioanele."
"Linişte: Roberta numără!" - este titlul editorialului semnat în JURNALUL NAŢIONAL de Răzvan Bărbulescu, care analizează votul dat în noaptea de 15 septembrie în Parlament pentru legea pensiilor, contestat de opoziţie, care a cerut ieri demisia preşedintei Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, pe care o acuză de fraudă. Citez din editorial: "Sala era goală, aproape goală, din ce în ce mai goală. Doar numărătoarea era frenetică, dând iluzia că e mulţi. Pe măsură ce Parlamentul pierdea din muşterii, Roberta puncta mai apăsat, la fiecare punct al legii: unu, doi, trei... şase, şapte... fatalitate, ieşeau 170. Puteai să-i fluturi şi un tramvai, tot 170 ieşeau la socoteală..."
"Posibila cădere a Guvernului Boc, ipoteza anticipatelor, dar şi apropierea alegerilor la termen sunt pe cale să readucă în discuţie problema sistemului electoral." - apreciază Elena Vijulie, în editorialul ROMÂNIEI LIBERE. Jurnalista analizează calitatea actualului legislativ, adus pe în fotoliile parlamentare de votul uninominal, precum şi ambiţia preşedintelui şi a partidului de guvernământ de a modifica Constituţia, în sensul reducerii Parlamentului la o cameră, după care trage următoarea concluzie, citez: "Cotrocenii şi Palatul Victoria să facă bine şi să dea înapoi în privinţa legii electorale. Nu-i nici o ruşine să devii rezonabil. Numărul de parlamentari poate fi redus, dacă se păstrează Senatul, şi fără modificarea Constituţiei. În plus, şi argument major - democrat-liberalii n-au putut vota legea pensiilor decât apelând la bietul Pristanda, cum credeţi că va ieşi o nouă Constituţie din mâna lor?" - se întreabă Elena Vijulie.