Revista editorialelor, 20 august
Editoriale din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Gândul , România liberă şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 August 2010, 08:19
Mircea Cărtărescu scrie, în Evenimentul Zilei, un articol cutremurător, cu titlul "Uciderea pruncilor", din care citez: "În toate lumile omeneşti, nou-născutul a fost o valoare absolută, nedisputată. Femeia cu copilul în braţe este un arhetip prezent în toate comunităţile omeneşti."
Scriitorul, care spune că ambii săi copii au venit pe lume la Giuleşti, mărturiseşte, în continuare: "Nu pot să uit imaginea dormitoarelor mizere, a lipsei de apă caldă şi de calmante, a lăuzelor care coborau pe scări, a doua zi după naştere, ca să-şi întâlnească soţii, a surorilor cu buzunarele umflate de bancnote mototolite, a doctorilor care răcneau la femeile de pe masa de naştere, încât se auzea pe coridoare: "Ce zbieri aşa? Ţi-a plăcut când l-ai făcut, să-ţi placă şi acum!".
Nu de la două fire prost izolate a venit tragedia, ci de la scurtcircuitul din creierele noastre de barbari ai planetei. De la "calea românească" a dispreţului pentru aproapele nostru, care-a ajuns să includă până şi viitorul nostru, copiii." - încheie Mircea Cărtărescu.
"Ceea ce se întâmplă în sănătate este oglinda ţării" - apreciază Dan Constantin în Jurnalul Naţional, care continuă, citez: "Drama fără seamăn de la Maternitatea Giuleşti marchează limita peste care nu se poate trece. Nu vreau să politizez tragedia din aceste zile, dar nici nu pot să cad în greşeala de a limita răspunderea la electrician şi asistentă".
În aceeaşi notă, din Gândul, Rodica Ciobanu adresează o întrebare întregii societăţi româneşti, citez: "Oare ce eveniment mai cumplit decât arderea de vii a pruncilor îi trebuie României, pentru a înţelege că are nevoie de o schimbare radicală?"
Editorialista consideră că bebeluşii de la Giuleşti "sunt victimele unui lanţ de neglijenţe în serviciu (electricianul şi-a făcut treaba de mântuială, asistenta a lipsit din post, conducerea spitalului a tolerat abaterile angajaţilor) şi ale sistemului public de sănătate, aflat aproape de colaps financiar, golit de profesionişti, în mare deficit de personal, cu posturile blocate şi salarii de mizerie".
Cristian Câmpeanu, califică, în România liberă, "Campania Franţei de expulzare a ţiganilor proveniţi din România şi Bulgaria drept o imensă ipocrizie, dar asta nu înseamnă că noi nu avem o mare problemă pe care, în loc s-o rezolvăm, încercăm să o exportăm".
El le recomadă, atât autorităţilor din România cât şi celor din Franţa ca, pe lângă costisitoarele programe de integrare socială a rromilor, să aplice pur şi simplu legea în cazul fiecărei persoane vinovate de trafic de copii, cerşetorie, căsătorie între minori, furt, neplată a taxelor şi impozitelor, indiferent de etnie.
În Adevărul, Adrian Halpert îi demontează teoria liderului PSD, Victor Ponta, privind introducerea impozitului progresiv.
"Dacă i-ar întreba pe specialiştii în economie pe care PSD îi avea odată, aceştia i-ar explica domnului Ponta că un sistem de impozitare progresivă nu se poate aplica într-o perioadă de abruptă scădere economică, ci doar după câţiva ani buni de creştere, într-o economie solidă şi în ţări cu o piaţă a muncii stabilă." - am citat din Adrian Halpert.