Revista editorialelor, 2 decembrie
Editoriale din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Decembrie 2010, 07:44
"O zi posomorâtă din viaţa României" - este titlul editorialului semnat de Horia Ghibuţiu în EVENIMENTUL ZILEI, unde afirmă, citez: "La aniversarea a 92 de ani de la Marea Unire, nu putem rezista însă tentaţiei de a fi profund dezbinaţi de o intemperie cunoscută îndeobşte sub numele de politică şi care provoacă, pe aceste meleaguri, o indignare mai mare decât faptul că Ziua Naţională pică la începutul anotimpului friguros." Referindu-se la emisiunile de televiziune difuzate toată ziua, ieri, la toate posturile de radio şi televiziune, editorialistul apreciază că "s-a dezbătut prea mult pe seama faptului că în timp ce la alţii e o sărbătoare, la noi, Ziua Naţională se lasă invariabil cu huiduituri la adresa clasei politice şi cu contestarea puternicilor zilei."
Din GÂNDUL aflăm cu a perceput Lelia Munteanu sărbătoarea de ieri, citez din editorial: "L-am văzut pe Premier, căruia i se delegaseră onorurile militare şi huiduielile civile. Am văzut gonacii televiziunilor de ştiri stârnind sentimentul naţional unor invitaţi de seamă. L-am văzut pe domnul Chi, patriot român născut în China, am văzut cârtitori de prestigiu, bocitoare optimiste, povestindu-ne cât o ducem de greu, explicându-ne de ce trebuie să plecăm din România. Am colecţionat întrebări adânci: "Ce reprezintă pentru dumneavoastră ziua de 1 Decembrie?", "Vă mândriţi că sunteţi român?", "De ce vă iubiţi ţara?", "Ce simţiţi în această zi de sărbătoare?". La toate, cel mai bine a răspuns tot blândul domn Chi: "Da".
"Unirea cu Basarabia, o dorinţă prea îndepărtată" - este titlul, dar şi concluzia editorialului semnat de Sabina Fati în ROMÂNIA LIBERĂ. "Pentru prima dată de la anexarea Basarabiei de Rusia se vorbeşte oficial în România despre posibilitatea reunirii celor două ţări. Preşedintele Băsescu nu ezită să spună că peste 25 de ani România. Eşecul partidei occidentale după alegerile de duminică din Republica Moldova ar putea fi însă un eşec şi pentru România. Fiindcă democratizarea va mai întârzia dincolo de Prut, fiindcă distanţa faţă de UE a celei mai sărace ţări din Europa se va mări, fiindcă presiunile Rusiei asupra fostei sale posesiuni se vor mări." - am citat din editorial.
Şi pentru că, mai nou, Ziua Naţională are corespondenţă cu inaugurarea de bucăţele de şosele şi autostrăzi, Lucian Pop scrie în ADEVĂRUL despre "Austrada, o eternă Fata Morgana". Il citez: " România pierde anual zeci de milioane de euro din cauza lipsei austostrăzilor. Pe hărtie totul arată minunat. Priorităţile sunt schimbate după interesele unui sau altuia. Termenele de execuţie nu sunt respectate, calitatea lucrărilor lasă întotdeauna de dorit şi nimeni nu e sancţionat, nimeni nu plăteşte. Chiar nu-i crapă nimănui obrazul de ruşine că o ţară membră a Uniunii Europene are puţin peste 300 de kilometri de autostradă?" - întreabă retoric Lucian Pop.