Revista editorialelor, 19 octombrie
Editoriale din România Liberă, Evenimentul Zilei, Gândul şi Curentul.
Articol de Mihaela Mihai, 19 Octombrie 2010, 08:56
Obişnuinţa minciunii prelungeşte criza, este ideea de la care porneşte editorialul semnat de Elena Vijululie în România Liberă.
România va ieşi mai greu din criza economică decât alte ţări.
Societatea este atât de prost aşezată încât reformele autentice se află încă la ani distanţă.
Dar criza ne oferă radiografia exactă a minciunilor care ne bântuie viaţa.
Fără ele, am trăi mai bine, garantează Elena Vijulie.
Ea scrie că PSD şi PNL au depus luni moţiunea de cenzură care ar trebui să ducă la căderea guvernului Boc.
Multă lume aşteaptă momentul ca pe ziua Judecăţii de Apoi, dar atrage atenţia că e bine să ştim încă de pe acum, că şi în eventualitatea că planul opoziţiei merge şnur, situaţia în România nu se va îmbunăţăţi peste noapte.
Comunismul şi securitatea, după 20 de ani, îşi intitulează Călin Hera, editorialul din Evenimentul Zilei.
Pentru Hera, românii o duc prost, speranţele sunt de doi lei, iar memoria colectivă priveşte selectiv în trecut - recentul sondaj de opinie CSOP relevă o creştere uriaşă a numărului nostalgicilor regimului comunist (văzut de unul din doi ca o idee bună, dar aplicată prost).
Pentru bunul mers al României, vestea proastă e aceea că mizele meschine iau locul strategiilor serioase, conchide editorialistul.
Tia Şerbănescu scrie în Curentul că preşedintele Traian Băsescu greşeşte considerând că oamenii de la finanţe nu au dreptul să se revolte.
Au tot dreptul, faptul că nu au dreptate este cu totul altceva.
"Oricum o să-i vedem din ce în ce mai des ieşind la luptă căci sindicatele prezente la Congresul PSD - în frunte cu liderii Costin şi Petcu - au răspuns afirmativ chemării lui Ponta la greva generală în ziua moţiunii şi la răscoală populară pe străzi", este de părere Tia Şerbănescu.
Cristian Tudor Popescu face pentru Gândul o analiză a stenogramelor din dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Surpriza cea mai neplăcută, scrie Cristian Tudor Popescu, este felul în care interlocutorii lui SOV acceptă să li se vorbească la pertu.
Şi să li se dea "preţioase" indicaţii editoriale.
"Simplul fapt că nişte ziarişti stau de vorbă cu un ins care se războieşte cu Băsescu, din motive care îi privesc pe cei doi e destul, e destul, se consideră în laboratoarele de manipulare ale puterii, pentru a induce opiniei publice imaginea ziariştilor ca "duşmani ai poporului", mai scrie pe un ton critic Cristian Tudor Popescu.