Revista editorialelor, 19 mai
Editoriale din România Liberă, Gândul şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 19 Mai 2010, 09:27
Criza economică de astăzi este consecinţa greşelilor făcute în toţi cei 20 de ani din urmă - este concluzia mai multor editoriale din ziarele zilei - greşeli cauzate de faptul că politicienii nu au urmărit decât să aibă puterea sau, când au avut-o, să nu o piardă.
"România are bani. Unde sunt ei?" - se intitulează editorialul lui Lucian Davidescu din România Liberă. Jurnalistul pleacă de la observaţia că cel puţin trei sectoare publice fundamentale - sănătatea, educaţia şi pensiile - au fost tot timpul subfinanţate şi are o explicaţie a acestei realităţi.
În anii '90, principalul client pentru jumătate din buget au fost companiile falimentare ale statului. Pe măsură ce porţia lor a scăzut,s-au eliberat bani. Însă ei au fost rapid devoraţi de noua vedetă naţională, birocraţia. Pe măsură ce s-a umflat, birocraţia a avut grijă ca banii să nu mai ajungă niciodată acolo unde era cu adevărat nevoie de ei. Aşa se face că astăzi - concluzionează Lucian Davidescu, medicii, profesorii şi pensionarii sunt puşi să dea înapoi ceea ce n-au primit niciodată.
Despre cum vede clasa politică de la noi situaţia actuală scrie Rodica Ciobanu, în Gândul. Nu doar şeful statului, guvernul şi PDL sunt îngrijoraţi, ci şi partidele de opoziţie. Pe toţi îi bântuie teama că situaţia aproape de colaps în care se află România acum va fi interpretată de populaţie drept un faliment al tuturor politicienilor de până azi, fie că şi-au zis de dreapta sau de stânga. Pentru PDL plata este o chestiune de supravieţuire : ori scot ţara din criză, ori dispar. Pesediştii, la rândul lor, nu au de ce să-şi facă iluzii. Gargara lor populistă este cel puţin deplasată, sunt speculanţii politici ai greutăţilor generale.
Este acum al doisprezecelea ceas - încheie Rodica Ciobanu, în care populaţia sătulă de demagogie şi pusă la o coplată istorică aşteaptă de la politicieni responsabilitate.
Textul lui Ion M. Ioniţă din Adevărul vine, parcă, precum o completare. Clasa politică românească, în totalitatea ei, are o singură soluţie, şi anume sinceritatea faţă de popor. Spuneţi oamenilor cum i-aţi păcălit - se adresează Ion M. Ioniţă politicienilor, cum aţi umflat schemele bugetare, cum i-aţi mituit ca să câştigaţi alegerile. Spuneţi cum aţi moştenit de la Ceauşescu un stat cu 800.000 de angajaţi şi aţi ajuns astăzi la 1.400.000! Spuneţi cum aţi dezindustrializat România, cum aţi alungat peste hotare două milioane de oameni, disperaţi că acasă nu mai aveau nicio şansă. Spuneţi românilor de ce importă peste 70% din necesarul de alimente în timp ce pământul stă nelucrat.
Una peste alta - mai are Ion M. Ioniţă "o rugăminte" la adresa politicienilor, spuneţi că v-a interesat întotdeauna numai puterea, cu orice preţ.