Revista editorialelor, 19 iulie
Articole din Gândul, Adevărul, AZI şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Iulie 2010, 08:22
În Gândul, Marius Niţu scrie că "Guvernul constituie cheia relansării economice, iar premierul e cheiţa care pune în mişcare mecanismul Executivului. Problema e că Boc se învârte repede, dar în gol, n-are puncte de contact real cu miniştrii, subordonaţii săi. Weekendul acesta e demonstraţia perfectă a faptului că Boc ar vrea, dar nu poate.
Premierul a participat duminică la o videoconferinţă cu prefecţii, unde se aştepta să lămurească mai multe chestiuni "de viaţă şi de moarte". La videoconferinţa asta importantă n-a venit nici măcar un ministru, de sămânţă, deşi trebuia să se vorbească de toate, de la absorbţia fondurilor europene la concedierile din administraţia locală."
"N-avem bani, avem idei!" - îşi intitulează Ovidiu Nahoi editorialul din Adevărul, în care pledează pentru promovarea valorilor reale în societatea românescă." Nu dorinţa de a munci e problema românilor, iar inteligenţa, nici atât. Problema este la nivelul managerilor, dintre care şeful Guvernului ar trebui să fie cel dintâi. De aceea, România are nevoie de tinerii care azi studiază sau fac cariere în străinătate. Ei ar umple acest mare gol managerial şi ar putea în sfârşit să canalizeze energiile naţiunii. E timpul să ne punem ideile la treabă. E şansa noastră, poate ultima."
"Criza economică şi financiară a creat peste tot în lume nevoia de a strânge rândurile, de a aduna minte lângă minte pe toţi cei care puteau avea un cuvânt de spus pentru îndreptarea lucrurilor ori soluţionarea problemelor." - scrie şi Octavian Ştireanu, în cotidianul AZI. "Valorile intelectuale veritabile, care puteau fi antrenate în discutarea situaţiei din ţară, sunt ignorate în numele unei suficienţe autocratice, cu efecte devastatoare pentru ţară.
Băsescu a invitat mai demult, la Cotroceni, un grup de specialişti în economie, cercetători ştiinţifici şi membri ai Academiei, dar nu pentru a cere părerea lor, ci pentru a le solicita să-i susţină în public părerile sale! Această mentalitate, manifestată pe plan intern, şi completa izolare, pe plan internaţional, fac din Traian Băsescu un personaj care complică şi mai mult situaţia României, într-o perioadă în care ţările vecine încep să ne dea lecţii despre ieşirea din criză, cum nu demult a făcut premierul bulgar." - conchide Octavian Ştireanu.
La rândul lui, Dan Cristian Turturică, în România Liberă constată că "Nemulţumirea faţă de Guvernul Boc a depăşit cu mult graniţele taberei tradiţionale anti-PDL şi anti-Băsescu, iar sentimentul că acest guvern trebuie să plece cât mai repede câştigă teren şi printre oameni care ştiu foarte bine că o mare parte din dezastrul actual se datorează şi hoţilor şi fariseilor din PSD şi PNL.
Cât despre lupta putere-opoziţie, jurnalistul visează la o epocă, citez: "când politicienii se vor bate mai mult în cifre şi mai puţin în epitete şi le va fi mult mai uşor şi să construiască alianţe. Sau atunci când interesul naţional le cere să lase orgoliile deoparte şi să lucreze împreună pentru binele comun."