Revista editorialelor, 17 august
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 17 August 2010, 08:18
Editorialiştii ziarelor centrale scriu astăzi despre creşterea pieţei negre (odată cu majorarea şi înmulţirea taxelor), despre căderea democrat-liberalilor în sondaje şi a lui Mircea Geoană la social-democraţi.
Sublim, dar lipsind cu desăvârşire, programul anticriză al Cabinetului Boc are totuşi un impact remarcabil asupra economiei naţionale - scrie Miruna Munteanu în Jurnalul Naţional : o împinge din ce în ce mai apăsat în subteranele clandestinităţii şi ale evaziunii fiscale. Guvernanţii se miră, indignaţi, că, deşi taxele au crescut şi s-au înmulţit ameţitor, încasările la buget sunt în dramatică scădere, dar o axiomă supărătoare spune că fiscalitatea excesivă măreşte piaţa neagră, nu veniturile colectate la stat. Să ignori un asemenea adevăr elementar - concluzionează Miruna Munteanu - înseamnă că discursurile despre combaterea evaziunii fiscale nu sunt decât exerciţii retorice mincinoase.
Rodica Ciobanu face, în Gândul, o proiecţie în plan politic a ineficientei intervenţii a Guvernului în criza economică. PDL a pierdut deja aproape douăzeci de procente din martie şi până astăzi. De aceea unii dintre parlamentarii săi dau semne de nelinişte şi cer schimbări în conducerea partidului, până nu este prea târziu. Pe scurt, ei propun disocierea PDL de Guvern. În aceste condiţii - crede Rodica Ciobanu - este posibil să asistăm la instalarea unei conduceri interimare la PDL, adică retragerea lui Emil Boc din funcţia de preşedinte şi desemnarea unui interimar mai puţin antipatizat de populaţie.
Călin Hera pleacă, în editorialul său din Evenimentul Zilei, de la traiectoria în PSD a lui Mircea Geoană pentru a face câteva consideraţii generale despre politica de la noi. După ce a câştigat şefia PSD, Geoană a ratat, în timp, reforma partidului, Primăria Capitalei şi preşedinţia României. Acum el nu mai are voie să vorbească timp de şase luni în numele şi despre partidul pe care, de bine, de rău, l-a condus vreme de aproape cinci ani.
Povestea lui Mircea Geoană nu ţine doar de PSD - mai scrie Călin Hera. Nu are culoare politică. La comunişti erau reguli mazilirea şi repudierea. Pe nou, vă mai amintiţi de celebrul "Petre, eşti cel mai bun!"?. N-a trecut mult şi Petre Roman a fost debarcat de la conducerea partidului pe care îl făcuse. Şi chiar la aceast oră - completează jurnalistul - premierul Emil Boc e criticat de Elena Udrea (care a preluat ideea de la Traian Băsescu), pentru lipsa de fermitate în faţa "rebelilor" Sever Voinescu şi Cristian Preda. Fiecăruia îi vine rândul să se caţere pe cadavre şi să fie, apoi, încălecat. Parcă altceva n-ar mai conta. Dar contează. Pentru că piramida cadavrelor politice nu este construcţie.