Revista editorialelor, 15 octombrie
Editoriale din Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Octombrie 2010, 07:52
Marius Niţu numeşte revolta angajaţilor de la finanţe "Mineriada Contabililor" şi anticipează că reţeta va fi preluată şi de alte categorii sociale, citez: "Foamea şi disperarea sunt cele mai bune organizatoare de proteste din lume, dau clasă oricărui sindicat sau partid. Iar Guvernul Boc lucrează de zor la mărirea producţiei de proteste căutând Reforma statului exact cum caută un muscoi gras, în geam, lumina. Bâzâie, se aruncă cu capul înainte, se loveşte de ceva invizibil, după care dă înapoi. Problema e care va fi următoarea categorie socială care va declanşa încă o mineriadă." - încheie Marius Niţu.
"Între dreptatea salariaţilor revoltaţi şi dreptatea statului stă un singur lucru: incompetenţa Guvernului Boc." - am citat din editorialul lui Adrian Halpert din ADEVĂRUL. Şi explică în continuare, citez din nou: "Pentru că, în loc să modifice sistemul de stimulente organizându-l pe grile, în funcţie de performanţe, guvernanţii l-au eliminat complet, dintr-odată, la „indicăţiile" preţioase ale preşedintelui Băsescu de la ungerea noului ministru. Presupun că preşedintele s-a referit atunci la modul total incorect în care funcţiona sistemul, însă „bocii" au procedat ca activiştii care dărâmau toate clădirile în direcţia cărora Ceauşescu dădea din mână..." - am încheiat citatul.
Cristian Câmpeanu analizează un cuvânt care a făcut carieră în ultimele două zile: "stimulente", pe care le editorialistul le caracterizează, citez drept "o „inginerie financiară‘‘, care de fapt e o găinărie tipic românească prin care cei care au pâine şi cuţitul fiscale în mână îşi asigură un statut de castă privilegiată. C-aşa-i la noi, toată lumea vrea privilegii şi nimeni nu vrea să fie cetăţean de rând. După plecarea lui Vlădescu, a venit talentatul domn Ialomiţianu care, în loc să transforme stimulentele astea în venituri impozabile, să le împartă relativ echitabil şi să le aplice fatalul 25%, le-a tăiat de tot numai ca ieri să se facă de râs şi să cedeze la presiunile „spontanilor‘‘. - am încheiat citatul.
În JURNALUL NAŢiONAL, Dan Constantin scrie despre episodul al cărui protagonist a fost premierul Emil Boc, invitat la o emisiune în direct la TVR, care a avut un schimb de replici cu realizatorul Mihai Rădulescu, nemulţumit de întrebările ziaristului. Citez din editorial: "s-a izbit în studiou de un zirist onest care îl sâcâia cu întrebări. Boc, cu reflex de dictator, l-a întrebat pe Mişu Rădulescu, prezentatorul, dacă nu e cumva de la Antena 3 sau Realitatea. Premierul se socotea un vătaf sosit pe tarla să-şi umilească zilierii." - apreciază dan Constantin, care îşi exprimă speranţă că jurnalistul de la TVR nu va supus presiunilor în urma acestui eveniment.
În EVENIMENTUL ZILEI, Mircea Marian consideră, citez, că "Guvernul Boc a făcut greşeala să se predea în faţa protestelor ilegale ale funcţionarilor de la Finanţe şi Muncă. În primul rând, pentru că arată că este slab şi cedează în faţa şantajului. Dacă vor continua acest joc al reformelor duse până la jumătate, liderii PDL nu-şi vor atrage nici simpatia bugetarilor şi vor pierde şi voturile celor din mediul privat, care s-au săturat să ducă în spate un aparat birocratic supraîncărcat, ineficient, năzuros şi nedrept de bine plătit."