Revista editorialelor, 15 decembrie
Editoriale din Adevărul, Gândul şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 15 Decembrie 2010, 09:06
Oamenii politici de la noi, declaraţiile şi acţiunile lor, sunt şi astăzi subiect de analiză pentru editorialiştii ziarelor centrale.
Comentatorul ziarului Adevărul, Ion M. Ioniţă scrie astăzi despre criticile euro-parlamentarului PDL Cristian Preda la adresa colegei lui de partid Elena Udrea, critici pe care le analizează prin comparaţie cu laudele aduse aceleiaşi Elena Udrea de alt democrat-liberal, Teodor Baconschi.
Preda, Udrea, Baconschi trei personaje care explică nefericirea unei ţări - scrie Ion M. Ioniţă.
Pentru că Elena Udrea a ajuns să fie adulată ca soarele de pe cer. Pentru că pe Teodor Baconschi nu l-a obligat nimeni să o facă şi acum ar trebui să le ceară scuze colegilor academicieni ai Elenei Ceauşescu. Pentru că, într-o sală de sute de oameni, atunci, când cu laudele, nu s-a găsit unul să spună ce zice acum Cristian Preda.
În editorialul din ziarul Gândul reflectoarele cad pe PNL şi pe liderul său, Crin Antonescu. Rodica Ciobanucritică decizia liberalilor de a nu merge la consultările de luni la care i-a chemat preşedintele Traian Băsescu să discute despre intrarea României în Spaţiul Schengen. PNL dobândeşte, astfel, o dată în plus, imaginea de partid resentimentar, dezinteresat de marile probleme ale României (care sunt pasate spre rezolvare exclusiv Puterii), amator de răzmeriţe parlamentare şi de hârjoneli în opoziţie, grandilocvent şi gol, într-un cuvânt - neserios.
Şi asta pentru că - scrie mai departe Rodica Ciobanu - singurul capitol la care Crin Antonescu îl depăşeşte, cu siguranţă, pe aliatul său, Victor Ponta, este cel al retoricii antibăsesciene. Dincolo de pamflet însă, la Crin Antonescu nu se vede nicio gândire, nicio idee, nicio structură politică.
Editorialistul ziarului România Liberă, Lucian Davidescu compară starea administraţiei româneşti cu cel mai popular autoturism al românilor din anii '70-'80 (de fapt singurul), Dacia 1300.
Aparatul birocratic a pornit la drum, acum 20 de ani, la fel de beteag ca o Dacie 1300 - scrie jurnalistul - şi nu s-a schimbat aproape deloc. Birocraţia a încercat să se mute în câte un sediu mai arătos şi să se echipeze cu ultima generaţie de maşini şi computere. Dar a continuat să funcţioneze după principiile bătrânei Dacii : doar dacă ştii unde şi cum să ungi. Timp de 20 de ani birocraţia nu a făcut decât să inventeze probleme, proceduri şi acte doar pentru a da de lucru unei clientele tot mai numeroase.
Degeaba se bat acum politrucii în "soluţii" - încheie Lucian Davidescu: să facem Dacia 1300 pe motorină, să-i schimbăm numele, să-i punem un eleron. România nu are nici o şansă de a ieşi din situaţia asta prin soluţii venite de la Guvern. Singurul lucru pe care îl poate face un guvern responsabil este să renunţe la cât mai multe dintre atribuţiile sale şi să le lase în mâinile economiei private, cu bani cu tot.