Revista editorialelor, 13 octombrie
Editoriale din Gândul, Adevărul, Curentul şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Octombrie 2010, 09:03
"Românii nu mai pot înghiţi scumpirea mâncării" - afirmă Victor Rotariu în Gândul şi îşi începe articolul cu constatarea unui paradox.
"Statul în care 62% din suprafaţa totală este teren agricol şi în care sunt peste 3,5 milioane de ferme importă 60% din mâncare, în timp ce produsele locale sunt din ce în ce mai scumpe.
Pentru că piaţa mâncării este liberă, sintagmă folosită de Ministerul Agriculturii pentru a se scuza că nu poate stăpâni preţurile, alimentele ar trebui să coste atât cât poate suporta clientul, atât cât poate scoate din buzunar pentru a-şi umple sacoşa.
Pe cei care merg la cumpărături nu îi interesează valoarea subvenţiei, dacă se mai dă, cât e cotaţia grâului pe bursa de la Paris sau care sunt taxele de raft impuse de marile lanţuri comerciale.
Piaţa mâncării poate că este liberă, dar nu este reglementată şi verificată corespunzător." - conchide editorialistul.
"Angajare fără răspundere" - este titlul editorialului semnat în Adevărul de Ion M. Ioniţă, care readuce în atenţie cazul învăţătoarei din Caracal, aflată în greva foamei de 50 de zile, pentru un principiu: nerespectarea legii în cazul salarizării personalului didactic.
"Pentru Guvernul Boc faptul că un cetăţean român se află în greva foamei de aproape două luni nu implică vreo răspundere politică. Autismul politic al lui Emil Boc nu mai surprinde pe nimeni.Omul trăieşte în propria sa realitate, într-o Românie fericită, care a strâns doar puţin cureaua." - este concluzia lui Ion M. Ioniţă.
În editorialul său din Curentul, Tia Şerbănescu face o radiografie sintetică a ultimelor evenimente, subliniind avetismentul Angelei Merkel că aderarea noastră la spaţiul Schengen este condiţionată de lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, dar şi faptul că, "venind în întâmpinarea acestor rezerve, justiţia l-a eliberat din arest pe Iustin Covei, un campion al violenţei mondene - dând astfel semnale încurajatoare tinerilor infractori."
Jurnalista critică şi refuzul opoziţiei de a participa la şedinţele Camerei Deputaţilor conduse de Roberta Anastase, dar şi declaraţiile contradictorii ale ministrului agriculturii privind majorarea preţului alimentelor.
Laurenţiu Mihu îşi începe editorialul din România Liberă tocmai cu concluzia, "România nu are şanse la dezvoltare dacă leadershipul acestei ţări - putere, opoziţie, sindicate, magistraţi - nu va înţelege că trebuie să renunţe la comparaţiile călduţe, care au în vedere doar ceea ce convine, atunci când se raportează la paralela România-ţările din Vest."
În continuare, jurnalistul analizează, pe larg, situaţia concretă a declarării şi controlului averilor în România, pe care o caracterizează ca lipsită de transparenţă, apoi se întreabă, "De ce, dacă eşti curat, te-ai teme de ceva? De unde şi până unde declararea unei averi devine formă nejustă şi ilegală de presiune? De când este informarea publicului o crimă publică, într-o societate deschisă?"