Revista editorialelor, 13 mai
Editoriale din Jurnalul Naţional, România Liberă şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 13 Mai 2010, 11:32
Editorialiştii ziarelor centrale abordează şi astăzi subiectul "criză, austeritate, măsuri" şi caută cauzele şi vinovaţii de situaţia în care s-a ajuns.
Sabina Fati, România Liberă. Situaţia economică de astăzi îşi are cauzele în risipa de anul trecut, când orgia cheltuielilor publice se făcea doar în ecuaţia campaniei electorale. Preşedintele a vorbit despre criză abia acum, când ţara este pe marginea prăpastiei. Dar dezastrul economic nu s-a năpustit ca o fatalitate asupra României - continuă Sabina Fati, iar preşedintele ştia încă de anul trecut că risipa şi luxul campaniei electorale vor avea o scadenţă dureroasă anul acesta. Înainte de tăierea efectivă a pensiilor mici, Traian Băsescu ar trebui să răspundă la următoarea întrebare : cine este vinovat pentru huzurul de anul trecut şi în ce fel va plăti?
Victor Ciutacu îşi intitulează textul de astăzi, din Jurnalul Naţional, "O viaţă în genunchi". O ţară unde, pe fondul instaurării curbei de sacrificiu şi în paralel cu îndemnurile publice la chibzuinţă, Guvernul aprobă investiţii publice în comuna premierului şi în curtea Preşedinţiei, iar şeful statului acuză-n grup vocile critice de trădare a interesului naţional se întoarce-n timp cu minimum 20 de ani.
Poate cel mai inspirat editorial din ziarele zilei este, însă, textul lui Florin Negruţiu din Gândul. Cu dezgust şi revoltă, jurnalistul se adresează la persoana întâi Statului, de fapt reprezentanţilor statului. Când tu te-ndopai, eu strângeam cureaua. Când tu încingeai folcloristele de toate sărbătorile legale, eu făceam ore peste program. Când tu te uitai la filme porno pe o poală de bani la stat, eu băgam sâmbete şi duminici la privat ca disperatul.
Acum descoperi că e criză şi-mi ceri sacrificii, făcându-mi paradă de austeritate. Economiseşti foile din imprimantă sau stingi un bec în cameră, ca să te vadă strada că şi tu te restrângi. Ce-ţi lua să te gândeşti la "austeritate" anul trecut, când te spărgeai la chermeze electorale? Acum îmi vinzi chifla că faci reformă, când, de fapt, tu mă scobeşti în buzunar să-ţi achit nota de plată. Cauţi să scoţi bani din piatră seacă, de la mame şi bătrâni, în loc să-i pui pe bogaţii tăi, înavuţiţi din contracte cu statul, să fie ei solidari cu tine.
Ar fi prea puţin să te numesc Stat, prea mult să-ţi spun România - încheie Florin Negruţiu. Sunt sigur că nu înţelegi ce spun, dar din partea mea nu vei avea solidaritate, ci doar dispreţ...