Revista editorialelor, 12 mai
Editoriale din Adevărul, Azi şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Mai 2010, 08:23
"Programul mită pentru naţiune" este titlul editorialului semnat de Cristian Tudor Popescu în Gândul.
Trecând prin "istoria noastră politică în 20 de ani de libertate, în care politicienii au dat mită din banul public şi prea mulţi români au luat-o", jurnalistul scrie astfel despre situaţia din prezent: "Acum, s-a ajuns la fundul sacului. E criză. Mita pentru naţiune s-a redus la şperţ, căci asta e salariul donat de dl. Băsescu şi alţi "solidari" în raport cu averile lor personale.
"De banii ăştia, dl. preşedinte crede că poate să-şi etaleze şi tot cinismul şi dispreţul textil: Ceauşescu recomanda călduros o haină mai groasă românilor învineţiţi de frig prin case, dl. Băsescu identifică în pamperşii pentru copii elementul destabilizator al bugetului României.
"Aş zice să ia în consideraţie şi pamperşii pentru bătrânii pensionari paralizaţi la pat, că risipa e mare. Dl. Băsescu avertizează că dacă România ajunge în mare dificultate financiară ar putea fi nevoită să cedeze foarte mult din suveranitate. Subsemnatul cred că, dimpotrivă, asta e ultima speranţă."
Şi Cristian Tudor Popescu adaugă un post scriptum editorialului său, citez: "Austeritate la Cotroceni: săptămâna trecută, dl. Băsescu îşi începea discursul rânjind cu şase steaguri tricolore în spate. Aseară rânjea doar cu patru."
Octavian Ştireanu vede "Ţara ca o pradă!", în contidianul Azi.
Şi exemplifică: "Măsurile de austeritate impuse de Traian Băsescu înrăutăţesc dramatic traiul salariaţilor şi al pensionarilor.
"Viaţa acestora va deveni, fără vreo metaforă, chiar o pradă de preţ, pe care guvernanţii o aduc jertfă zeului FMI, în schimbul propriei lor supravieţuiri la putere.
"Pentru cinismul actualei puteri, apele tulburi ale crizei sunt cele mai bune pentru pescuit. Aşa cum Traian Băsescu (care a câştigat alegerile cu voturi aduse din străinătate) are un devastator instinct al dezbinării, tot la fel vechii baroni din Modrogan, pe care i-a pus miniştri, au un irepresibil instinct al averii.
"Dezbinarea socială şi averea personală sunt cele două coordonate care vor face din deceniul Băsescu unul dintre cele mai dramatice din istoria contemporană a ţării."
Ion M. Ioniţă scrie înAdevărul despre "Criza tăietorilor de frunze la câini".
"Dacă e să înceapă curăţenia, atunci să înceapă de la partide. Legea finanţării partidelor e prima care ar trebui modificată radical.
"De unde sumele exorbitante cheltuite în campanii, când pensionarilor li se spune că mănâncă prea mult?
"În 20 de ani nu a aflat nimeni misterul finanţărilor politice, dar la vremuri grele nu anunţă nimeni, nici preşedintele, nici premierul, vreo măsură în acest sens. Sistemul merge înainte, populaţia achită nota de plată.
"Premierul Boc ne tot spune că sunt prea mulţi angajaţi în domeniul public.
"Dar în loc să restructureze pe criterii de eficienţă, îi pune pe toţi să renunţe la un sfert din leafă! Şi cei care muncesc, şi cei care stau cu ochii pe ceas, aşteptând doar să rupă uşa la sfârşitul programului, sunt penalizaţi la fel.
"Aşa nu se iese din criză, indiferent cât de mult va fi chinuită populaţia. De austeritate guvernanţii ne-au dat dovadă, de inteligenţă nu încă" - conchide Ion M. Ioniţă.