Revista editorialelor, 11 mai
Editoriale din Adevărul, România Liberă şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 11 Mai 2010, 08:23
Editorialiştii ziarelor centrale afirmă că măsurile de austeritate de acum sunt cauzate de reformele mereu amânate.
Criticile merg către prim-ministru şi preşedinte, dar nici liderii sindicali nu sunt menajaţi în editorialele zilei.
Liviu Antonesei are, în Adevărul, un set de întrebări la care spune că şi-ar fi dorit răspunsuri de la Emil Boc.
"Dacă s-ar fi luat măsuri de la începutul acordului cu FMI, cele de acum n-ar fi fost mai puţin dure?
"Dacă ar fi fost stopată risipa din contractele clientelare, îndeosebi de la Dezvoltare şi Turism, Economie şi Transporturi, oare n-ar fi fost bani de pensii?
"Dacă clientela politică din administraţii ar fi scăzut în loc să sporească, nu s-ar fi putut face nişte economii care să permită o strângere a curelei ceva mai relaxată acum?
"Dl. Boc a dispărut însă misterios şi nu ne poate răspunde" - constată Liviu Antonesei şi încheie : "i-aş dori, prin urmare, o dispariţie completă din spaţiul public, o retragere la coasă în satul natal".
Preşedintele Traian Băsescu este criticat în egală măsură în România Liberă pentru - cităm - "incompetenţă cinică atunci când zice că nu se pot face tăieri diferenţiate ale pensiilor şi salariilor bugetarilor".
"Este o dovadă cruntă de laşitate şi sfidare să sufere toţi angajaţii statului începând cu 1 iunie : medici, dar şi clienţi politici în deconcentrate, profesori, dar şi oportunişti,linguşitori veşnic plasaţi în posturi călduţe în vreo instituţie mai ferită şi, eventual, cu miză europeană, pensionari care deja nu au bani de medicamente, dar şi funcţionari în concediu medical nejustificat cinci luni pe an, în fine şomeri, dintre care cei mai mulţi provin din companii private".
"În acest fel", mai scrie Elena Vijulie, "angajaţii corecţi şi profesionişti ai statului vor duce în spate, ca şi până acum, incompetenţi, leneşi cronici, chiulangii notorii şi oportunişti politici".
"S-a ajuns aici", crede editorialistul ziarului Gândul, Marius Niţu, "şi din cauza liderilor sindicali.
"Dacă vroiau să facă ceva constructiv, aceştia puteau determina Guvernul sau mai bine pe Traian Băsescu să nu mai vorbească de concedieri de bugetari la global.
"Bugetari sunt şi medicii, unde România are un deficit imens, bugetari sunt şi poliţiştii care, buni sau răi, sunt prea puţini.
"Dar asta ar fi însemnat ca marii lideri de confederaţii să aibă curajul să le spună clar sindicatelor funcţionarilor din administraţie că sunt prea mulţi.
"În loc de aşa ceva, sindicatele sar acum la grămadă pe companiile care au făcut profituri anii trecuţi", încheie Marius Niţu, pe fondurile de pensii obligatorii administrate privat.