Revista editorialelor, 10 mai
Articole din Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
10 Mai 2010, 07:42
"Toate pânzele jos" - îşi intitulează editorialul din România Liberă, Dan Cristian Turturică. Acum, din păcate, este prea târziu şi ca să fie înlocuit, iar instalarea unui nou Guvern ar însemna încă 2-3 luni irosite, răgaz pe care România nu îl mai are.
Pe de altă parte, Traian Băsescu se află poate în cel mai dificil moment al mandatului său. Un moment mai grav poate decât cel al suspendării sale din funcţie în 2007.
Asumându-şi direct măsurile de tăiere a cheltuieliilor bugetare, el nu a făcut decât să confirme în ochii opiniei publice că poartă o parte din vină pentru situaţia în care ne aflăm, deoarece a continuat să gireze cabinetul Boc, chiar şi după ce a devenit evident că acesta nu are forţa de a reduce cheltuielile administraţiei de stat şi este incapabil să găsească resurse pentru a da o gură de oxigen economiei private, mai scrie Dan Cristian Turturică.
Ovidiu Nahoi scrie în editorialul dinAdevărulcă ceea ce se întâmplă acum în România nu este nicio reformă, nu este nici luptă cu criza, sunt doar măsuri luate cu disperarea înnecatului, menite să mai dea statului o gură de aer înainte de a se duce iar la fundul apei.
Ce se va întâmpla de fapt, se întreabă editorialistul? Tot el dă şi răspunsul - scăderea drastică a pensiilor şi a salariilor din sectorul public va lăsa statului ceva bani, din care vor fi îndestulaţi cu precădere clienţii afacerilor cu Guvernul. În partea cealaltă, consumul se va reduce drastic. Vor suferi cuptorul cu pâine, micul magazin din colţ, benzinarul, măcelarul. O lume întreagă, poate mică, poate sordidă, dar reală, îşi va da obştescul sfârşit după ce impozitul forfetar a năucit-o.
Abstinenţă şi pentru clientela PDL? se întreabă Mircea Marian în editorialul său din Evenimentul Zilei şi detaliază: vreo 10 milioane de români au benchetuit în ultimii 5 ani pe banii împărţiţi cu dărnicie de politicieni.
Pensiile au crescut aberant. Aparatul de stat bine plătit şi complet iresponsabil în faţa cetăţenilor a fost supraîncărcat prin angajări din rândul clientelei partidelor. Milioane de români au beneficiat de o asistenţă socială de care nu aveau nevoie. Sărac sau bogat, statul îţi bagă în buzunar alocaţia pentru copil, îţi oferă sprijin financiar la căsătorie.
Prin 2009 erau contabilizate vreo 45 de forme de ajutor social de care nu se ştia cine beneficiază. Petrecerea s-a terminat prost şi acum trebuie să vedem cum facem ca nu cumva doar fraierii să plătească, conchide Mircea Marian.