Reuniunea informală a miniştrilor de finanțe din UE
Articol de Iulian Olescu, 05 Aprilie 2019, 22:43
România are un plan foarte bine stabilit în privinţa trecerii la moneda euro, iar obiectivul rămâne clar anul 2024, a declarat ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, în preambulul reuniunii Eurogrup şi a reuniunii informale a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană, ECOFIN, organizate la Bucureşti.
Reuniunea informală a miniştrilor de finanțe ECOFIN, organizată în marja președinției române a Consiliului Uniunii Europene, a debutat la București cu o discuție în timpul prânzului de lucru despre noile opţiuni de finanțare ale bugetului european și despre legăturile dintre cadrul financiar multianual și semestrul european. În timpul primei sesiuni de lucru, miniștrii s-au axat pe prioritățile pentru viitorul ciclu instituțional, după cum a subliniat ministrul român al finanțelor, Eugen Teodorovici, care deține funcția de președinte al Consiliului ECOFIN.
Eugen Teodorovici: Pe baza a două contribuții importante, un document al think tank Bruegel și unul al Comitetului Economic și Financiar, discuțiile s-au axat pe mai multe priorități: inovarea, schimbările climatice, îmbunătățirea coeziunii sociale, convergența în cadrul Uniunii Europene, inclusiv întărirea relațiilor între țările zonei euro și celelalte state membre, creşterea rezilienţei economice prin stimularea investițiilor, și implementarea de reforme structurale.
Reporter: Eugen Teodorovici a punctat faptul că pentru prima dată la lucrările ECOFIN au participat și reprezentanții partenerilor sociali. O altă temă importantă a discuțiilor a fost legată de arhitectura uniunii piețelor de capital, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, subliniind ideea că în cadrul mandatului actual a fost adoptate 11 din cele 13 propuneri ce vizau acest subiect.
Valdis Dombrovskis: Pieţele de capital au un rol vital de jucat în tranziția către o economie neutră față de mediu. Comisia Europeană are o strategie pentru construirea unei astfel de economii până în 2050 și din acest motiv trebuie să menținem subiectul finanțării sustenabile pe primele locuri ale agendei noastre, pentru că nu poate exista tranziție fără o finanțare adecvată.
Reporter: Alte teme discutate s-au referit la susținerea inovării și a companiilor distructive care dezvoltă cele mai avansate tehnologii, dar și la ideea modernizării sistemului de taxare european, inclusiv pe direcția combaterii modalităților de evitare a plății taxelor.