Proiectul UDMR de autonomie, în atenţia CSM
Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia că proiectul UDMR privind autonomia aşa-zisului ţinut secuiesc conţine teme ce exced cadrul constituţional.
Articol de Radiojurnal, 11 Septembrie 2014, 17:33
Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia că lansarea în spaţiul public a unor teme precum autonomia ţinutului secuiesc reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului justiţiei şi o agresiune la principiile statului de drept.
CSM se referă la un proiect atribuit UDMR care vizează autonomia ţinutului secuiesc şi care conţine, în opinia membrilor Consiliului, teme ce exced cadrul constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România.
Contrar legislaţiei în vigoare şi cadrului constituţional care nu poate fi supus revizuirii, proiectul privind autonomia ţinutului secuiesc format din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş prevede, între altele, că două treimi din instanţele din aceste judeţe ar trebui să fie de etnie maghiară.
Mai mult, un judecător ales dintre judecătorii maghiari din aşa-zisul ţinut secuiesc ar trebui să facă parte din Consiliul Superior al Magistraturii şi să participe la judecarea tuturor cauzelor care privesc această regiune.
Documentul vehiculat în mass-media prevede şi că limba maghiară ar urma să devină, alături de română, limbă oficială în regiune, iar cetăţenii să aibă drept de opţiune lingvistică, inclusiv în instanţă.
Premierul este pentru descentralizare
Despre proiectul privind autonomia aşa-zisului ţinut secuiesc a fost întrebat astăzi şi premierul Victor Ponta.
Aflat în judeţul Harghita, şeful guvernului a spus doar că este adeptul descentralizarii, iar "dacă autonomie înseamnă descentralizare", atunci se poate spune că vorbeşte în acelaşi limbaj cu UDMR.
"Eu sunt pentru dialog, pentru orice fel de discuţie, însă în acelaşi timp eu cred foarte mult în descentralizare şi dacă reuşim împreună să facem acest lucru, după aceea discutăm de celelalte. Dacă descentralizare înseamnă acelaşi lucru, atunci nu avem niciun fel de conflict, ne înţelegem perfect", a declarat Victor Ponta.
Proiectul "trebuie dezbătut de societate şi apoi de clasa politică"
La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, care este şi vicepremier şi ministru al culturii în cabinetul condus de Victor Ponta, a spus că proiectul în cauză nu este unul guvernamental, ci unul politic şi că, în primul rând, trebuit să fie dezbătut de societate şi abia apoi de clasa politică.
"Noi trebuie să purtăm acest dialog în acest moment, în această fază cu societatea românească. Apoi, sigur vom discuta şi cu partidele politice, dar noi nu credem că, în acest moment, ar trebui să începem cu partidele politice şi nu contează omul, nu contează societatea, nu contează ce spune sfera academică, ce spun toţi cei care au un aport sau vor avea un aport în acest proiect", a spus Kelemen Hunor.