Proiectul noii constituţii, finalizat
Puterea parlamentului a fost întărită în detrimentul preşedinţiei. Din zona şefului statului au fost transferate către premier anumite atribuţii privind reprezentarea externă.
Articol de Bogdan Isopescu, 20 Iunie 2013, 08:17
Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a adoptat, miercuri, proiectului unei noi Legi fundamentale a României.
Cele mai multe modificări de substanţă au fost aduse în zona politicului, în special în ceea ce priveşte relaţia dintre parlament, preşedinţie şi guvern.
A fost întărit rolul şi puterea parlamentul în detrimentul instituţiei prezidenţiale.
Pe de altă parte, din zona şefului statului au fost transferate către premier anumite atribuţii în privinţa reprezentării externe a României.
"În privinţa atribuţiilor prezidenţiale s-a simţit nevoi aunor clarificări pentru a evita crize", a spus preşedintele Comisiei liberalul Crin Antonescu.
PDL în schimb s-a opus transferului de atribuţii de la preşedinţie şi chiar s-a retras din Comisie după ce aceasta a păstrat bicameralismul.
Democrat-liberalii aminteau că referendumul din 2009 privind parlamentul unicameral trebuie respectat.
"Nici o altă dezbatere în afara cadrului stabilit de români în 2009 nu poate să existe", a afirmat senatorul PDL, Alin Gişă.
UDMR şi-a impus anumite prevederi privind folosirea simbolurilor de către minorităţi
UDMR a reuşit să impună anumite prevederi care se referă la folosirea simbolurilor naţionale de către minorităţi, sau crearea organelor proprii de decizie, însă nu a fost admis amendamentul privind limba regională acolo unde o minoritate deţine o pondere importantă.
Votul final al UDMR s-a concretizat într-o acţiune.
"Pentru UDMR nu poate fi acceptat existenţa regiunilor, în Constituţie cu competenţe teritorial administrative",a explicat deputatul Uniunii, Mate Andras Levente.
Restul capitolelor au întrunit în general consensul grupurilor din parlament. Capitolul drepturi şi libertăţi a fost adus la zi faţă de direcţia europeană şi chiar au apărut concepte noi.
Proiectul noii Constituţii urmează să meargă la avizare la Consiliul Legislativ şi la Curtea Constituţională, după care se va întoarce în parlament, pentru dezbatere şi aprobare în plen.