Proiectul de revizuire a Constituţiei, în Consiliul Legislativ
Cele mai multe modificari au fost făcute acolo unde este şi o mare miză politică, adică în privinţa preşedinţiei, parlamentului şi guvernului.
Articol de Iulia Gherman, 26 Iunie 2013, 14:42
Proiectul de revizuire a Constituţiei ajunge miercuri pe masa Consiliului legislativ care, potrivit legii, are la dispoziţie cinci zile pentru a se pronunţa.
După aceasta, proiectul merge la Curtea Constituţională. Săptămâna viitoare sunt aşteptaţi la Bucureşti şi reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia pentru discuţii cu privire la textul proiectului, aşa cum a reieşit din Comisia de revizuire.
Cele mai multe modificari au fost făcute acolo unde este şi o mare miză politică, adică în privinţa Preşedinţiei, Parlamentului şi guvernului.
În principal, USL a urmărit creşterea rolului parlamentului; ca atare, mare parte din atribuţiile preşedintelui au fost preluate de către legislativ şi guvern.
De exemplu, preşedintele nu mai are nici un cuvânt de spus în privinţa desemnării premierului, acest lucru revenind exclusiv parlamentului.
Totodată, pentru a cere urmărire penală pentru un ministru sau pentru a realiza un referendum, preşedintele are nevoie tot de aprobarea legislativului.
PDL ameninţă cu boicot
Parlamentul rămâne unul bicameral, fără o separare clară a atribuţiilor celor două Camere, fapt care a determinat PDL să anunţe că va boicota toate etapele de adoptare a Constituţiei, pe motiv că referendumul din 2009 nu a fost respectat.
Mare parte din modificările aduse Constituţiei au fost adoptate cu votul UDMR şi cel al minorităţilor, care au obţinut dreptul de a folosi simbolurile naţionale şi de a înfiinţa organe decizionale în scopul păstrării identităţii.
Specialiştii în politici publice de la Expert Forum atrag atenţia că modificările aduse legii fundamentale sunt substanţiale şi periculoase întrucât, susţin ei, echilibrul puterilor în stat este rupt.
Parlamentul se afirmă ca o superputere, preşedintele României are atribuţii pur decorative, iar rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cel al Curţii Constituţionale se diminuează.
Proiectul de revizuire a Constituiţiei va intra în dezbatere parlamentară în sesiunea din toamnă, de la 1 septembrie, mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor.