Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge în plenul Senatului
Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge astăzi în plenul Senatului, în ultima zi în care mai poate fi adoptat cu dezbateri.
Articol de Alina Stănuţă, 29 Martie 2023, 07:46
Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge astăzi în plenul Senatului, în ultima zi în care mai poate fi adoptat cu dezbateri.
După o lungă perioadă de discuţii în Guvern şi în coaliţie, a trecut ieri de votul comisiilor de specialitate, unde au fost acceptate doar amendamentele parlamentarilor majorităţii.
La dezbateri au fost şi sindicaliştii din poliţie şi armată, care au cerut scoaterea pensiilor militarilor din actul normativ.
De pensii speciale beneficiază acum aproape 200.000 de persoane, majoritatea - peste 170.000 - în sistemul de apărare şi ordine publică.
Însă cele mai mari pensii speciale le au foştii magistraţi, care pot ajunge să primeasă în jur de 18.000 de lei, de 10 ori mai mult decât pensia medie acordată de stat.
Schimbarea acestui sistem este o cerinţă în PNRR de care depinde aprobarea a aproape 3 miliarde de euro, fonduri europene.
Amendamentele propuse de coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR au trecut cu o largă majoritate de voturi de comisiile reunite pentru apărare, muncă și juridică, în timp ce USR a votat împotrivă, iar parlamentarii AUR s-au abţinut de la vot.
Unul dintre amendamentele acceptate prevede că persoanele care cumulează mai multe pensii de serviciu de la intrarea în vigoare a legii trebuie să decidă doar pentru una dintre ele în termen de 30 de zile.
Pensiile de serviciu se actualizează anual cu rata medie a inflației.
Este un alt amendament propus de coaliția de guvernare și acceptat de senatorii puterii, iar o altă modificare arată că pensiile de serviciu, pe viitor, nu vor mai putea depăși salariul aflat în plată.
La dezbaterile din comisie au fost prezenți și reprezentanții sindicaliștilor din Apărare şi Afaceri Interne, care au solicitat ca pensiile militarilor să nu fie considerate parte a PNRR. Cosmin Dorobanțu, lider al sindicatelor din penitenciare:
Cosmin Dorobanțu: Când am ales uniforma militară, acum 15 ani, ştiam cu ce salariu voi fi, ştiam cât voi lucra în sistemul acesta de apărare, ordine publică şi siguranță națională, ştiam cu ce pensie voi ieși. Să veniți acum să schimbați regulile jocului, în timpul jocului, nu mi se pare corect din partea statului față de militarii activi. Noi nu avem pensii nesimţite.
Acest proiect de lege reprezintă un jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență, care trebuie adoptat pentru ca banii să fie livrați României.
USR a reclamat, în timpul dezbaterilor din comisiile de specialitate, că modificările nu respectă cerințele PNRR și nicio pensie specială nu trece pe principiul contributivității.
Documentul intră astăzi pentru dezbatere și vot în plenul Senatului, care este prima cameră sesizată.
Un mesaj în legătură cu reforma pensiilor l-a avut ieri şi preşedintele Klaus Iohannis.
El a transmis că sistemul de pensii trebuie schimbat în aşa fel încât sa fie şi sustenabil şi echitabil.
Preşedintele nu a vrut însă să comenteze despre proiectul aflat în dezbaterea Senatului. "Când o să ajungă la promulgare, o să vă spun dacă reforma pensiilor speciale e suficientă", a spus şeful statului.