Proiectul de modificare a Constituţie, în parlament
Printre modificările ce ar putea fi aduse Legii fundamentale se numără reducerea numărului de parlamentari la 300 şi limitarea guvernului de a-şi asuma o lege într-o sesiune parlamentară.
Articol de Andrei Şerban, 28 Septembrie 2011, 18:49
Proiectul de modificare a Constituţiei înaintat de preşedintele României şi asumat de principalul partid de guvernământ, PDL, a intrat de miercuri în dezbaterea unei comisii parlamentare speciale.
Potrivit documentului parlamentul României ar fi unicameral şi cu cel mult 300 de membri, guvernul şi-ar putea angaja răspunderea pentru o lege doar o dată într-o sesiune parlamentară, preşedintele ţării nu ar putea fi suspendat de parlament, dacă avizul Curţii Consituţionale ar fi negativ.
Opoziţia crede că nu poate fi schimbată Constituţia în această legislatură, iar acest lucru s-a văzut clar şi miercuri la prima şedinţă a comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei.
În şedinţa tehnică, Comisia comună pentru revizuirea Constituţiei a stabilit înfiinţarea unei subcomisii care să elaboreze regulamentul de funcţionare al acestei comisii.
Preşedintele ei, deputatul PDL, Daniel Buda, a declarat că doreşte ca această comisie să poată funcţiona, dar dacă acest lucru nu se va putea, atunci se va apela la Comisia juridică, unde, şi acolo, se află proiectul de revizuire a Constituţiei, asumat de PDL şi elaborat de preşedinţie.
"În ipoteza în care această comisie se va dovedi a fi funcţională şi o să punem lucra în această comisie fără niciun fel de problemă şi fără niciun fel de oprelişte din partea partidelor din opoziţie, o să lucrez.
"Însă în măsura în care lucrările la nivelul acestei comisii se vor bloca, în mod cert mă voi duce cu lucrările în Comisia juridică de la Camera Deputaţilor", a declarat Daniel Buda.
Opoziţia nu vrea modificarea Constituţiei în actuala legislatură
Deputatul PSD Florin Iordache atrage atenţia că la Comisia juridică se dezbate acelaşi proiect ca cel de la Comisia comună pentru revizuire şi există posibilitatea să fie adoptate două proiecte.
"De aceea am făcut eu apel la această a doua treime, pentru că, dacă nu există un consens şi nu-ţi iese un vot de două treimi, te duci degeaba cu el în plen, pentru că nu vei obţine un vot pentru adoptare", a afirmat Florin Iordache.
Şi deputatul PNL Ciprian Dobre crede că revizuirea Constituţiei nu se va face în această legisaltură şi acuză PDL că dezbate superficial proiectul de revizuire a Constituţiei.
"În acest mandat, până la alegerile locale, respectiv până în vara anului viitor, nu există timpul necesar revizuirii Constituţiei, pentru că o Constituţie se revizuieşte, poate, odată la 100-150 de ani", a spus Ciprian Dobre.
Deputatul independent Eugen Nicolicea nu vede nicio problemă în desfăşurarea normală a lucrărilor Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.
"Ca orice comisie. Deosebirea este că hotărârile se iau cu votul a două treimi, că aşa a stabilit plenul", a spus Eugen Nicolicea.
Deputaţii şi senatorii din Comisia comună au stabilit să se întâlnească din nou peste două săptămâni.