Proiectul de lege privind plata defalcată a TVA a trecut de comisie
Proiectul prevede obligativitatea ca, de la 1 ianuarie 2018, numai companiile care fac afaceri cu statul să plătească TVA defalcat
Articol de Andrei Şerban, 26 Septembrie 2017, 18:41
Senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au adoptat astăzi proiectul de lege privind plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată cu amendamentul ca măsura să fie obligatorie doar pentru companiile care fac afaceri cu statul.
Proiectul legislativ a fost dezbătut, de asemenea, în Comisia Economică. Redactorul RRA Andrei Şerban relatează că senatorii din Comisia pentru Buget au adoptat un raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind TVA-ul defalcat.
Senatorul PSD Eugen Teodorovici a propus ca de la 1 ianuarie 2018 acest tip de TVA să fie obligatoriu doar pentru companiile de stat şi cele private care fac afaceri cu statul şi opţional pentru celelalte companii.
Eugen Teodorovici: "Persoanele impozabile aflate în relaţii contractuale cu instituţiile publice, cele cu capital de stat şi opţional celelalte persoane juridice în scopuri de TVA au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA. Adică cei care intră în relaţie cu statul - obligatoriu, restul rămân cu opţional."
Senatorii opoziţiei au criticat TVA-ul defalcat, pentru că va duce la creşterea birocraţiei. Senatorul PNL Daniel Zamfir crede că este greşit ca economiei româneşi să i se aplice un experiment unic în Europa.
Daniel Zamfir: "Din punctul meu de vedere. o nouă măsură inovativă nu este în niciun caz binevenită. Aşa cum ştiţi această măsură a splitării TVA-ului nu se aplică practic nicăieri în Europa.
Or noi suntem în situaţia în care trebuie, noi, ca ţară, să inventăm acum apa caldă în materie de fiscalitate."
Tot astăzi, la Comisia pentru Economie de la Senat a avut loc o dezbatere privind TVA-ul defalcat, la care au participat oameni de afaceri şi reprezentanţii ANAF şi ai Ministerului Finanţelor.
Oamenii de afaceri au susţinut că aplicarea noului TVA nu este posibilă, pentru că ANAF-ul nu are infrastructura necesară, în timp ce reprezentanţii Ministerului Finanţelor au respins acest punct de vedere şi au precizat că ANAF-ul este pregătit şi are personalul necesar pentru a percepe TVA-ul defalcat.