Procurorul Ciurea, exclusă din magistratură
Fostul adjunct DIICOT, Angela Ciurea a fost exclusă după ce s-a întâlnit cu un inculpat fără să-şi anunţe şefii.
Articol de Mădălina Radu, 16 Septembrie 2009, 17:31
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magsitraturii a luat marţi această decizie după ce a constat că procurorul a încâlcat dispoziţiile legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă.
Potrivit unor surse judiciare, împotriva Angelei Ciurea s-a început cercetarea disciplinară.
Potrivit surselor judiciare, împotriva Angelei Ciurea s-a început cercetarea disciplinară întrucât aceasta s-ar fi întâlnit în decembrie 2008 la Nisa, fără să-şi anunţe şefii, cu Stamen Stancev, inclupat în dosarul privatizărilor strategice din domeniul energetic pentru spionaj.
În luna iulie, Ciurea făcea dezvăluiri cu privire la anchete derulate de ea în perioada DIICOT, în care ar fi fost vizate nume importante din clasa politică
Procesul "privatizărilor" a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev - consultant internaţional, Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului). Stanchev, Mucea şi Donciu au fost trimişi în judecată în 18 aprilie 2007, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.
În 6 ianuarie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a Angelei Elisabeta Ciurea, în urma demisiei sale.
Astfel, Ciurea s-a întors la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, de unde plecase la DIICOT. În paralel, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, pe atunci Lidia Bărbulescu, a sesizat Comisia de disciplină în cazul Angelei Ciurea.
Săptămâna trecută, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins cererea Angelei Ciurea de a i se acorda protecţia şi sprijinul conferite avertizorului în interes public.
Procurorul Angela Ciurea a invocat în cererea adresată Secţiei pentru procurori a CSM articolul 7 alineatul 1, litera a din Legea 571/2004, în sensul de a i se acorda protecţia şi sprijinul necesare avertizorului în interes public.
Astfel, textul de lege prevede că "în faţa comisiei de disciplină sau a altor organe similare, avertizorii beneficiază de protecţie şi de prezumţia de bună-credinţă".
Textul de lege mai stabileşte, la articolul 4, litera h că "este ocrotită persoana încadrată într-o autoritate publică, instituţie publică sau în altă unitate bugetară dintre cele prevăzute la articolul 2, care a făcut o sesizare, convinsă fiind de realitatea stării de fapt sau că fapta constituie o încălcare a legii".
În cazul în care Secţia pentru procurori a CSM aproba cererea, procurorul Ciurea scăpa de acţiunea disciplinară declanşată împotriva sa.