Procesul politic din România "are un fundament democratic"
OSCE salută modul în care a fost organizat procesul electoral din România, pe care l-a catalogat ca fiind democratic, european şi transparent.
10 Decembrie 2012, 16:39
Ministerul de externe salută declaraţia delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE, care mentioneaza că , "România este o ţară cu o societate pluralistă, care respectă drepturile fundamentale şi în care procesul politic se desfăşoară pe un fundament democratic" şi că există toate instituţiile necesare pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte", potrivit redactorului Radio România, Carmen Gavrilă.
Delegaţia menţionează că dincolo de deschiderea întârziată a câtorva sute de secţii de votare, din cauza condiţiilor meteorologice, procedurile din ziua votului s-au desfăşurat în general fără incidente sau fără un număr semnificativ de nereguli raportate.
Ministerul de externe precizează că şi Biroul pentru Drepturile Omului şi Instituţii Democratice al OSCE a participat la observarea alegerilor parlamentare cu o Misiune Electorală de Experţi, al cărei Raport va fi publicat peste aproximativ 2 luni.
Deputatul austriac, Peter Wittmann, preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România - Austria, şi membru al delegaţiei de observatori ai Adunării Parlamentare a OSCE, a declarat, luni, în cadrul unei întâlniri cu ministrul de externe Titus Corlăţean că delegaţia de observatori a Adunării Parlamentare a OSCE salută modul în care a fost organizat procesul electoral de către guvernul României.
Peter Wittman a arătat că procesul electoral a fost democratic, european şi transparent .
Titus Corlatean şi Peter WIttmann au stabilit ca, după constituirea efectivă a noului parlament de la Bucureşti, să fie desemnată componenţa delegaţiei României în Grupul de Prietenie România – Austria şi demararea activităţii grupului.
Comisia Europeană "urmăreşte evoluţiile de după alegeri"
Comisia Europeană urmăreşte evoluţiile de după alegerile din România. În funcţie de cum vor decurge lucrurile, va fi elaborat noul raport referitor la justiţia din România, document cuprins în mecanismul de cooperare şi verificare privind reformele din justiţie, potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Eliza Ungureanu.
Răspunzând unei întrebări, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Alejandro Munoz, a evitat să spună o dată precisă pentru publicarea raportului.
"Comisia Europeană va publica raportul pentru România, în care va analiza progresele de la raportul din luna iulie şi până acum.
"În noul raport va fi important să fie luate în considerare evoluţiile de după alegerile de ieri şi acesta va fi unul dintre elementele în funcţie de care va fi stabilită data publicării raportului.
În concluzie, nu pot spune acum o dată precisă la care va fi publicat raportul, pentru că aşa cum spuneam el va trebui să ţină cont de evoluţiile de după alegeri" a precizat Alejandro Munoz.
Victor Ponta, "singura propunere a USL pentru funcţia de premier"
liderii USL afirmã cã sunt gata pentru convocarea noului parlament, imediat ce vor fi cunoscute rezultatele oficiale finale.
Copreşedintele USL, liberalul Crin Antonescu, a reiterat cã singura propunere pentru funcţia de prim-ministru pe care Uniunea o va face preşedintelui Traian Bãsescu la consultãrile ce vor urma este Victor Ponta.
Preşedintele PNL a vorbit şi despre preconizata colaborare a USL cu UMDR, anunţatã duminică seară de premier.
"Dorim un alt tip de abordare, o deschidere responsabilã, pentru cã temele mari de construcţie care se vor regãsi în arhitectura noii constituþii, dar nu numai, sunt teme de duratã, sunt teme care pot sã exceadã durata, activitatea unui singur guvern, şi am vrea ca aceastã construcþie sã fie cât mai solidã, dacã este posibil sã asociem cât mai mulţi oameni care în parlament reprezintã segmente importante ale societãþii româneşti, e foarte bine s-o facem", a precizat Crin Antonescu
ARD va constitui o "opoziţie constructivă
Alianţa România Dreaptă respectă votul românilor, care poate fi catalogat drept un moment de reflecţie internă asupra activităţii formaţiunilor care alcătuiesc Alianţa, a declarat coordonatorul campaniei electorale a ARD, Adriean Videanu, informează redactorul Radio România Alina Bordeiaşu.
El a declarat că Alianţa România Dreaptă va face, în următorii ani, o opoziţie constructivă.
"USL începând de astăzi poartă cea mai mare responsabilitate faţă de evoluţia societăţii româneşti. Guvernul USL 2 nu mai poate da vina pe Guvernul USL 1, aşa cum a făcut timp de şapte luni de zile.
"Noi ne vom constitui ca principalul partid de opoziţie, dar vrem să vă spunem că vom face o opoziţie constructivă, pentru a apăra statul de drept, pentru a apăra o Românie europeană şi pentru a apăra stabilitatea economică a României atât de necesară într-un moment destul de greu pentru România", a declarat Adrian Videanu.
USL câştigă detaşat alegerile, potrivit datelor furnizate de BEC
Potrivit rezultatelor parţiale comunicate de BEC luni la ora 14.00, după numărarea voturilor din 95,83% dintre secţii, USL a câştigat 58,61% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 60,08% la Senat.
ARD a obţinut 16,58% şi 16,79%, clasându-se pe locul 2.
Alţi competitori care au întrunit pragul electoral sunt Partidul Popular-Dan Diaconescu, care cumulează la nivel naţional, pentru Senat, 14,46% din voturi (1.031.890 voturi valabil exprimate) şi, pentru Camera Deputaţilor, 13,82% din voturi (985.730 de voturi).
Potrivit datelor parţiale a întrunit, de asemenea, pragul electoral de 5% la nivel naţional şi UDMR - care a câştigat, pentru Senat, 5,31% din voturile valabil exprimate în toate colegiile de senator, iar pentru Camera Deputaţilor 5,21% din voturile valabile.
Următoarele date vor fi prezentate la orele 18:00 şi 20:00.