Prioritățile coaliției de guvernare în noua sesiune parlamentară
Reforma pensiilor speciale și adoptarea legilor educației reprezintă priorități ale coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR în această sesiune parlamentară.
Articol de Alina Stănuţă, 01 Februarie 2023, 13:15
Parlamentul a început o nouă sesiune cu urgențe legate de aprobarea unor proiecte de care depind banii europeni din PNRR. Sunt priorități ale majorității despre care a vorbit astăzi și președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
Aceasta, în timp ce USR, din opoziție, se pregătește să îi sancționeze pe membrii cabinetului. Primul pe listă, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, acuzat că s-ar fi antepronunțat într-un proces încă în desfășurare.
Reforma pensiilor speciale și adoptarea legilor educației reprezintă priorități ale coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR în această sesiune parlamentară.
Legile care sunt jaloane în PNRR vor fi dezbătute și votate cu prioritate, după cum arăta președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu: Vom încerca să sprijinim guvernul în implementarea programului de guvernare și să venim cu proiecte legislative benefice pentru fiecare dintre cetățeni. Ne dorim să ajutăm la elaborarea și adoptarea actelor care țin de tragerea banilor din PNRR. Sunt foarte multe priorități legislative, proiecte legislative cu care guvernul a venit în parlament sau urmează să vină în parlament și pe care ne dorim să-l adoptăm.
Din opoziție, USR anunță că va sancționa absența măsurilor pentru stoparea inflației și că va atrage atenția, prin moțiuni simple sau alte acțiuni parlamentare, asupra activității unor miniștri.
Un prim pas a fost făcut astăzi când USR a solicitat conducerii Senatului ca ministrul justiției, Cătălin Predoiu, să fie prezent la 'Ora Guvernului'.
Simona Spătaru, senatoare USR: USR consideră că acesta este un act grav de ingerință, care afectează independența justiției. În actul justiției nu poate interveni nimeni altcineva decât instanțele judecătorești, procurorii. Or, în situația de față, știm foarte bine că ministrul justiției și-a explicat această afirmație, spunând că este o gafă, dar că știe de pe surse neoficiale, pe care nu le-a verificat, această soluție din dosar. Trebuie să dea explicații serioase și să părăsească acest post pentru care nu mai poate să fie demn.
Deja la Senat a fost votată noua componență a Biroului Permanent. Singura modificare este la PNL, care are un nou vicepreședinte în conducerea instituției, pe Sorin Cîmpeanu, și un nou secretar, Roberta Anastase.
La Camera Deputaților, prima ședință din această sesiune parlamentară este programată după-amiază.