Preşedintele face apel la europarlamentari să aprobe bugetul UE
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că, în cazul în care viitorul buget al UE va fi respins de Parlamentul European, există riscul unor "negocieri continue".
Articol de Petruţ Hîrţescu, 10 Februarie 2013, 14:44
Preşedintele Traian Băsescu, a declarat că pentru bugetul Uniunii Europene din perioada 2014-2020, România are în plus 6 miliarde de euro, faţă de bugetul precedent, iar ţara noastră este un beneficiar net de fonduri europene, cu o valoare de 31 miliarde de euro.
"Avem o creştere de zece procente pe fonduri de coeziune şi o creştere de 27% pe fondurile destinate politicii agricole comune şi m-aş opri puţin asupra acestui aspect.
"Aici avem un total de 4,7 miliarde în plus pentu plăţi directe, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe fermieri să-şi acopere costurile pentru asigurarea recoltelor de care România are nevoie", a precizat Traian Băsescu.
Rată mică de absorbţie a fondurilor europene
Preşedintele a declarat că, la negocierea bugetului UE, România a obţinut "maxim ce se putea obţine" în privinţa fondurilor de coeziune, apreciind că "nu este uşor să obţii ceva când te contrazic realităţile de la tine de acasă".
Traian Băsescu s-a referit la rata mică de absorbţie a fondurilor europene în România.
"România a primit de la Comisia Europeană în baza facturilor confirmate 2,2 miliarde de euro din 19,8 miliarde de euro.
"Şi mai avem facturi depuse până la suma de 2,8 miliarde de euro", a adăugat preşedintele.
Soarta viitorului buget al UE, în Parlamentul European
Traian Băsescu a precizat că urmează o negociere Consiliul UE - Parlamentul European şi că solicită europarlamentarilor români să voteze bugetul UE în forma negociată la Consiliul European.
Preşedintele a explicat că există riscul unor "negocieri continue, an de an", în cazul în care viitorul buget al UE va fi respins de Parlamentul European.
"Riscul de a nu avea buget ne supune unei soluţii în care bugetul este aprobat în fiecare an şi vreau să ştiţi că, până la urmă, tot Consiliul European va fi acela care stabileşte cât alocă în fiecare an, iar asta ar implica o negociere continuă, an de an, pentru bugetul următor.
"În momentul de faţă avem certitudinea că avem un buget cu şase miliarde de euro mai mare decât cel pe care îl avem acum, pentru perioada 2007-2013 şi o creştere de şase miliarde nu trebuie pusă sub riscul unei netreceri a bugetului prin Parlamentul European", a precizat Traian Băsescu.
Nemulţumiri privind fondurile alocate României în viitorul buget al UE
Vineri, după anunţarea rezultatului negocierilor din Consiliul European privind bugetul UE, premierul Victor Ponta, ministri şi reprezentanţi ai USL s-au declarat nemulţumiţi de fondurile alocate României în următorul exerciţiu financiar multianual al Uniunii Europene aferent perioadei 2014 - 2020.
Premierul s-a declarat foarte dezamăgit de rezultatul negocierilor, anunţat de preşedintele Traian Băsescu, precizând că România a pierdut 9 miliarde de euro.
Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a declarat la Radio România Actualităţi că banii pentru România din viitorul buget european nu sunt satisfăcători, dacă ţinem cont de angajamentele ca membru UE.
Scrisoare pentru intrarea în Spaţiul Schengen
Preşedintele Traian Băsescu s-a referit în declaraţia de presă de duminică şi la aderarea României la Spaţiul Schengen.
Preşedintele a apreciat că premierul şi preşedinţii celor două Camere ale parlamentului trebuie să trimită o scrisoare guvernelor din UE în care să îşi precizeze poziţia în privinţa aspectelor negative din raportul privind Mecanismul de cooperare şi verificare(MCV).
Traian Băsescu a sugerat ca în scrisoare să fie menţionate măsurile pe care le vor lua autorităţile penru a răspunde problemelor semnalate în raportul MCV
"Eu cred că trebuie trimisă o scrisoare semnată de principalii decidenţi politici ai majorităţii parlamentare, şi anume prim-ministru, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV şi să transmită poziţia cu privire la cele semnalate", a precizat preşedintele.
Traian Băsescu a explicat că la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne(JAI) din martie participă membri ai guvernelor europene şi de aceea semnătura preşedintelui ar fi inutilă.
"Eu pot să scriu o scrisoare singur, dar nu are nicio valoare să cer să intrăm în Schengen.
"Pot să o semnez şi cu ceilalţi trei pe care i-am amintit mai înainte. De asemenea nu are nicio valoare, pentru că, deşi nu are nicio legătură cu condiţiile din Tratatul nostru de aderare, nu putem să nu observăm o abordare politică a unor state şi nu avem ce face, pentru că funcţionează dreptul de veto", a precizat Traian Băsescu.
La reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne(JAI) din martie, se aşteaptă o decizie în privinţa aderării României şi Bulgariei.
Încă nu este clar dacă la JAI va fi adoptată o dată pentru aderare, sau, aşa cum speră autorităţile române, chiar aderarea.