Premierul Victor Ponta va participa la Adunarea Generală ONU
Premierul Victor Ponta va participa marți la cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Septembrie 2014, 07:16
La Adunarea Generală ONU de marți urmează să participe şi premierul român, Victor Ponta, care pe lângă deplasarea la New York are programate şi întrevederi cu companii din domeniul energetic.
Prezenţa premierului Victor Ponta la cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York are ca principal obiectiv afirmarea clară a poziţiei pe care autorităţile române o au fie faţă de situaţia politică internaţională, de provocările determinate de recentele acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei, fie faţă de acţiunile organizaţiei teroriste Statul Islamic.
Practic, la 70 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, principalele misiuni ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, şi anume asigurarea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional rămân la fel de actuale, preocupând deopotrivă reprezentanţii celor 195 de ţări membre.
De altfel, premierul Victor Ponta spunea chiar în această săptămână că România va sprijini coaliţia internaţională care se formează în vederea combaterii organizaţiilor teroriste, urmând să participe cu ceea ce se va decide strategic şi operaţional.
Mai mult, miniştrii români de externe şi apărare au transmis deja partenerilor din comunitatea internaţională şi transatlantică decizia fermă a Bucureştiului în această problemă.
Pe lângă discuţiile care vor avea loc în cadrul ONU, vizita premierului Victor Ponta în SUA va avea şi un puternic aspect economic.
În acest context, va exista o suită de întâlniri cu reprezentanţii celor mai importante companii din domeniul energiei, obiectivul vizând asigurarea independenţei energetice a României şi continuarea investiţiilor acestor companii, dar şi dezvoltarea unora noi.
Premierul declara la începutul acestei luni, în cadrul unei dezbateri, că în domeniul energiei România a făcut paşi foarte mari, ritm ce trebuie susţinut în continuare, subliniind că sprijinul companiilor americane este esenţial în acest domeniu.
Mai mult, premierul preciza că legislaţia şi strategia guvernamentală trebuie să ofere în următorii cinci ani independenţa energetică de care România şi Republica Moldova au nevoie pentru a rezista provocărilor care rezistă şi care vor continua din partea Moscovei.