Premierul nu va demisiona dacă PNL va ieşi de la guvernare
Prim-ministrul Victor Ponta afirmă că doreşte păstrarea formulei USL la guvernare şi că a făcut deja destule concesii în discuţiile cu liberalii.
Articol de Bogdan Isopescu, 19 Februarie 2014, 19:09
Premierul Victor Ponta declară că nu va demisiona în cazul în care PNL se retrage de la guvernare.
Prim-ministrul afirmă că doreşte păstrarea formulei USL la guvernare şi că a făcut deja destule concesii în discuţiile cu liberalii, renunţând inclusiv la ideea ca Partidul Conservator să ocupe un post de vicepremier.
Astăzi însă premierul a anunţat că preia interimatul la finanţe, după demisia liberalului Chiţoiu, iar colegul de partid Constantin Niţă va asigura şi conducerea Ministerului Economiei în locul celuilalt ministru liberal care a părăsit guvernul, Andrei Gerea.
După aceste numiri interimare, preşedintele PNL Crin Antoneacu a observat că premierul îşi face guvern fără liberali şi a ameninţat că îi va cere demisia dacă păstrează în echipă doar reprezentanţi PSD, PUNR şi PC.
În acest moment, problemele dintre PNL şi PSD sunt pe două planuri.
PNL vrea postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis
Primul este cel guvernamental acolo unde PNL insistă să îl aibă pe Klaus Iohannis la interne dar şi ca vicepremier.
Astăzi, pe această problemă şi de pe aceleaşi poziţii, întâlnirea dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta s-a încheiat din nou fără rezultat.
Mai mult, Victor Ponta numea doi interimari social-democraţi pe posturile eliberate de PNL.
"Din punct de vedere politic nu a existat sprijin pentru numirea altor minştri interimari.
"Am transmis şi propunerea ca domnul Niţă să asigure interimar funcţia de ministru al economiei, iar eu portofoliul de la finanţe", a declarat Victor Ponta.
Liberalii spun că la baza acestei crize stă simplul fapt că PSD nu îl doreşte pe Klaus Iohannis în guvern.
"USD, domnul Ponta au inventat tot felul de pretexte pentru a nu-l accepta pe domnul Klaus Iohannis ca vicepremier.
"Este clar că oamenii fac pe dracu în patru numai să nu vină Iohannis", spune Crin Antonescu.
PNL cere desfinţarea Uniunii Social Democrate
Partea a doua a tensiunilor prin care trece puterea este faptul că a fost înfiinţată Uniunea Social Democrată, o alianţă electorală între PSD, UNPR şi PC. PNL cere anularea acestei alianţe pentru că ar contraveni protocolului USL.
Social-democratul Valeriu Zgonea spune însă că în protocolul USL nu se vorbeşte de alegeri europarlamentare, ci doar de restul.
"Există şi o declaraţie a domnului preşedinte Antonescu de acum o lună în care a spus că PNL va merge singur în alegerile europarlamentare şi că o alianţă pe partea stângă nu îl deranjează că este una normală.
"Alianţele electorale sunt normale.
"Este o chestie de joc politic", a precizat Valeriu Zgonea.
În partea cealaltă, Crin Antonescu afirmă că înfiinţarea USD contravine protocolului USL pentru că în protocol există o prevedere care interzice alianţele electorale în general.
Gestul PSD, afirmă el, este cu atât mai condamnabil cu cât această alianţă electorală devine una guvernamentală şi parlamentară.
"Aşa cum a creat un USD care să substituie treptat Uniunea Social Liberală, domnul Ponta astăzi construieşte un guvern USD care să înlocuiască guvernul USL", spune Crin Antonescu.
Protocolul de înfiinţare al USL, capitolul 9 - Dispoziţii finale şi tranzitorii - punctul 9.8. pare să dea dreptate liberalilor pentru că aici există prevederea conform căreia "cele două părţi, respectiv PSD şi alianţa PNL-PC, nu vor accepta sau iniţia participarea separată în alte alianţe electorale", iar protocolul este valabil până în 2020.
Indiferent cum a-i interpreta acest protocol şi indiferent de declaraţiile de până acum, toate cele patru formaţiuni de la guvernare spun că încă se poate reveni la normal, în speţă USL ar putea merge mai departe.