Pragul de 30% pentru validarea referendumului, validat de CCR
CCR a respins sesizarea PDL privind pragul de 30 % pentru validarea referendumului, dar aceasta se aplică la un an de la intrarea în vigoare a legii.
Articol de Sorin Solomon, 26 Iunie 2013, 16:35
Curtea Constituţională a României a respins sesizarea PDL privin pragul de 30 % pentru validarea referendumului, dar aceasta se aplică la un an de la intrarea în vigoare a legii, transmite redactorul Radio România, Mădălina Verman.
Modificarea Legii referendumului referitoare la scăderea pragului de prezenţă, constituţională, dacă nu se aplică un an de la intrarea în vigoare
Curtea Constituţională a României a decis miercuri că este constituţională modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă dacă nu se aplică un an de la data intrării în vigoare.
"CCR, cu majoritate de voturi, decide că respinge obiecţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii", se arată în minuta deciziei.
Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României.
PDL a sesizat Curtea la începutul lunii iunie în cazul proiectului de lege privind scăderea pragului de prezenţă la referendum.
În 29 mai, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul privind modificarea Legii referendumului, în sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.
Modificarea Constituţiei "ar putea fi amânată"
Decizia Curţii Constituţionale ar putea amâna organizarea consultărilor populare pentru modificarea Constituţiei sau pentru aplicarea proiectului de regionalizare a ţării, observă preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
"Dacă se amână un an de zile, înseamnă că procesul constituţional, în acest moment, are o problemă, pentru că 50% plus 1 din lista electorală permanentă este greu să motivezi vara, chiar şi toamna să-i aduci la vot, pentru că nu ai încă rezultatele verificărilor din anul 2010, suntem în 2013 şi nu ştim câţi avem pe lista electorală permanentă. Dacă păstrăm datele din 2002, cu cele pe care le-am avut anul trecut, când a fost făcută suspendarea preşedintelui, va fi extraordinar de greu. Chiar şi în două zile, să ştiţi că tot va fi greu să-i aduci pe cetăţeni la vot, să depăşească 50%" a mai spus Valeriu Zgonea.
Liderul USL a mai spus că o decizie privind eventuala amânare a referendumului constituţional va fi luată în cadrul Uniunii Social Liberale.
PDL consideră că decizia Curţii Constituţionale împiedică USL să promoveze o Constituţie nedemocratică, ce ar fi fost votată de numai un milion de români.
Democrat-liberalii susţin, într-un comunicat de presă, că s-a demonstrat astăzi că USL nu poate schimba legislaţia prvind referndumul, cu mai puţin de un an înainte de desfăşurarea lui.