Politicienii români privesc cu rezervă dezvăluirile WikiLeaks
Sursele şi modul în care dezvăluiri ale WikiLeaks despre politica românească au fost publicate sunt principalele semne de întrebare pentru reprezentanţii celor mai importante partide din România.
Articol de Mihaela Enache, 28 Martie 2011, 14:36
Politicienii români privesc cu rezervă spre setul de informaţii despre România, provenit de la controversata organizaţie WikiLeaks.
Sursele şi modul în care acestea au ajuns să fie publicate sunt principalele semne de întrebare pentru reprezentanţi ai celor mai importante partide din România.
Preşedinte PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu înţelege "de ce se face atâta vâlvă în jurul unor lucruri care se ştiau sau măcar se intuiau".
"Informaţiile care au apărut duminică nu fac decât să certifice impresii publice pe care le aveam, cred, toţi. Ce aflăm noi ieri? Că există nişte oameni bogaţi, influenţi în România, care se amestecă în politică.
"Ce am aflat? Că sunt oameni care au interese politice, că sunt pesedişti care au o părere proastă despre alţi pesedişti, că Traian Băsescu controlează serviciile secrete, cum spun americanii clar într-un raport. Lucrurile astea le ştiam şi eu cred că se face, deocamdată, pe ceea ce a apărut, un tapaj exagerat", a declarat Crin Antonescu.
Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, a respins duminică, într-o emisiune de la televiziunea Antena 3, presupusele negocieri secrete cu preşedintele Traian Băsescu, înainte de episodul suspendării sau termenii în care ar fi avut loc discuţii cu diverşi oficiali americani, în cadrul cărora s-ar fi prezentat ca fiind sigur de anumite poziţii în stat pe care ar fi urmat să le ocupe.
Preşedintele Senatului atrage atenţia asupra amestecului de surse ale documentelor invocate, dar şi asupra faptului că scopul publicării lor depăşeşte limitele servirii informării publice.
"Din punctul meu de vedere, ceea ce apare acum selectiv pe WikiLeaks este un amestec de informaţii care, unele sunt cu adevărat informaţii oficiale - când scrie ambasadorul american ai o informaţie oficială, când scrie un stagiar în Ambasadă despre nu ştiu cine este o informaţie, mai de grabă, colaterală.
"WikiLeaks le-a adunat pe toate şi ce se întâmplă foarte interesant şi în România şi în alte ţări, cel care cumpără drepturile de autor începe să le folosească în scop politic intern. Eu, în acest moment, cred că acest lucru se întâmplă", a declarat Mircea Geoană.
Vasile Blaga spune că "nu este o situaţie inedită"
Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, consideră că situaţia nu este una inedită.
"Nu sunt informaţii care sunt o noutate pentru România. Sper că aţi observat că în toată lumea au provocat dezbateri", a declarat Vasile Blaga.
Întrebat dacă a avut discuţiile din 2007 şi 2009, care îi sunt atribuite, Vasile Blaga a declarat că în speciali miniştrii cu portofele mai grele au întâlniri cel puţin săptămânale cu ambasadorii.
Vasile Blaga apare în articolele menţionate, comentând în dialog cu oficiali ai Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti diferite împrejurări politice legate de conducerea ministerului de interne sau de mişcări de forţe din interiorul partidelor.
Mai multe publicaţii au început să aloce spaţii generoase articolelor referitoare la România, atribuite corespondenţei secrete interceptate de site-ul WikiLeaks.
Printre acestea se numără efecte ale suspendării preşedintelui în relaţia României cu Statele Unite, întâlniri secrete, care ar fi avut loc între Traian Băsescu şi Mircea Geoană, un top al celor mai influenţi oameni de afaceri sau lideri politici locali şi elemente de portret ale unora dintre principalii actori ai vieţii politice.
Ambasadorul SUA, Mark H. Gitenstein, a refuzat să comenteze situaţia.