PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose
Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie împotriva Guvernului Tudose a fost depusă în legislativ.
Articol de Cătălin Purcaru, 17 Noiembrie 2017, 12:36
La Bucureşti, moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie împotriva Guvernului Tudose a fost depusă în urmă cu o oră în legislativ.
Documentul a fost semnat de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi.
Semnatarii documentului susţin că Ordonanţa de Urgenţă, privind modificările Codului Fiscal, pune în pericol dezvoltarea economică a României, crează un haus în toate domenile de activitate şi reprezintă un atac împotriva mediului de afaceri dar şi a angajaţilor atât din sectorul public cât şi din cel privat.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan susţine că moţiunea vine în sprijinul tuturor cetăţenilor care au fost minţiţi de actuala guvernare.
Raluca Turcan: "A fost un balon de săpun care s-a spart şi victimele au fost toţi cetăţenii României. Un program de guvernare care promitea majorări salariale a adus din nefericire scăderi de salarii şi în cel mai fericit caz mici majorări. Au fost minţiţi pensionarii prin amânarea Legii pensiilor. Administraţiile publice au fost lovite de poverile pe care le-a introdus acest guvern şi mai ales de lipsa banilor care au rămas pentru investiţii".
Până în prezent, demersul liberalilor se bucură doar de susţinerea USR şi PMP care de altfel au semnat şi textul moţiunii.
Partidul Mişcarea Populară i-a crticat însă pe liberali că nu au prezentat şi o alternativă pentru funcţia de prim-ministru.
În urma discuţiilor cu celelalte partide parlamentare, liberalii au obţinut promisiunea deputaţilor grupului minorităţilor naţionale că vor analiza textul moţiunii urmând să se ia o decizie.
UDMR a afirmat că nu va semna textul moţiunii, dar va analiza în cadrul grupului cum se va poziţiona în momentul votului.
Discuţiile cu deputaţii neafiliaţi nu au dus o promisiune fermă de susţinere din partea acestora, însă Raluca Turcan spune astăzi că do dintre aceştea, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu au semnat documentul.
Pe de altă parte, deputatul Victor Ponta, membru al Partidului Pro România, susţine că nu va vota moţiunea de cenzură deoarece consideră că înlocuirea unui guvern PSD cu unul PNL nu este o soluţie bună pentru România.
Potrivit regulamentului comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă birourilor permanente şi se comunică guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în edinţă comună a celor două camere, în cel mult cinci zile de la data depunerii, iar dezbaterea documentului are lor la trei zile de la data citirii.