PNL și PSD despre schema de compensare pentru consumul de energie
PSD şi PNL par să fi căzut de acord că ordonaţa privind noua schemă de compensare şi plafonare a tarifelor la curent şi gaze nu poate fi aplicată şi luna aceasta.
Articol de Amalia Bojescu, 27 Ianuarie 2022, 13:24
PSD şi PNL par să fi căzut de acord că ordonaţa privind noua schemă de compensare şi plafonare a tarifelor la curent şi gaze nu poate fi aplicată şi luna aceasta.
Rămân cu viziuni diferite însă în ceea ce priveşte modul în care va fi reglemetată piaţa energiei din aprilie încolo, pentru ca preţurile să fie ţinute sub control. Liderul social democrat, Marcel Ciolacu a vorbit astăzi de 1 an de zile cu preţuri reglementate.
Aceasta în timp ce şeful liberalilor crede că ar fi doar o soluţie pe termen scurt, iar la final preţurile o vor lua din nou în sus.
Amalia Bojescu a urmărit declaraţiile celor doi lideri politici, făcute după ce aseară ambele partide ar fi convenit să nu se mai atace reciproc.
Reporter: Social-democrații susțin că executivul trebuie să ia măsuri urgente pentru a reglementa prețul pentru consumatorii casnici și IMM-uri chiar pentru o perioadă de până la un an de zile.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: Am văzut ce a făcut Franța, a negociat cu Comisia Europeană chiar o depășire a celor șase luni, plus trei luni. Au mers la o acoperire de aproape un an de zile. Am avut discuția cu primul ministru să înceapă discuțiile cu Comisia Europeană. /.../ să o prindem o perioadă de un an de zile, să acoperim și iarna viitoare, să venim cu un preț reglementat, cel puțin la zona casnică cu certitudine, și să vedem cât acoperim dintre IMM-uri.
Reporter: De cealaltă parte, liberalii spun că reglementarea prețului pentru o anumită perioadă nu rezolvă problema pe piața energetică. Spunea președintele PNL, Florin Cîțu, este nevoie de un plan transpartinic și de investiții de durată.
Florin Cîțu: Sunt doar soluţii pe termen scurt, ele nu rezolvă problema pe termen lung. Ce facem peste 6 luni de zile sau după un an de zile, când va trebui să ridicăm aceste reglementări şi va trebui să revenim iarăşi la piață liberalizată, structura pieței va fi la fel, preţurile vor creşte în continuare și vom avea aceeași problemă. Eu sunt adeptul măsurilor serioase, a reformei, și de aceea acum cu o coaliție, care are 70% în Parlamentul României, chiar ne putem asuma reforme serioase, chiar dacă ele pe termen scurt s-ar putea să însemne că nu sunt populare.
Reporter: Partidele din coaliția de guvernare conveniseră zilele trecute să vină fiecare cu propriile măsuri în ceea ce privește reglementarea pieței de energie. O nouă discuție pe acest subiect ar putea avea loc într-o ședință programată săptămâna viitoare.
(RS)