PNL şi PC crează Alianţa de Centru-Dreapta
Liderul PNL, Crin Antonescu, spune că înţelegerea cu conservatorii nu este un gest de ostilitate faţă de PSD, partid pe care îl invită să se alăture alianţei proaspăt constituite.
Articol de Bogdan Isopescu, 05 Ianuarie 2011, 19:21
Liberalii si conservatorii au anunţat decizia de a se uni cât mai curând într-o alianţă înregistrată la Tribunal, pe care vor s-o numească Alianţa de Centru-Dreapta.
Acest lucru înseamnă, într-o primă fază, că alianţa PSD-PC se va destrăma, fără a se şti deocamdată dacă şi în ce forma ar continua colaborarea între conservatori şi social-democraţi.
Liderul PNL, Crin Antonescu, spunea că înţelegerea cu conservatorii nu este un gest de ostilitate faţă de PSD, partid pe care îl invită să se alăture alianţei proaspăt constituite.
El mai spune că alianţa dintre liberali şi conservatori nu este una întâmplătoare.
"Există argumente ce ţin de situaţia politică, iar populaţia vrea o schimbare. În al doilea rând, există argumente de ordin ideologic. Este o alianţă care se constituie, înainte de toate, pe baze programatice şi doctrinare şi de aceea această alianţă PNL - PC va purta numele de Alianţa de Centru-Dreapta. Este un pas către o construcţie mai largă, atât în viziunea noastră, cât şi în cea a PC", a declarat Crin Antonescu.
Construcţia finală, despre care vorbeşte Crin Antonescu, vizează cooptarea PSD, astfel încât la viitoarele alegeri colaborarea dintre cele trei partide să fie cât se poate de strânsă şi cu o strategie pe termen lung.
"Evident, PSD îşi va păstra identitatea şi ideologia de partid de stânga, PNL, PC vor reprezenta ideologia şi identitatea de centru-dreapta. Asta însă nu ne va împiedica să avem o platformă politică şi o agendă politică comună", a spus Victor Ponta, liderul PSD..
Strict pe partea colaborării PNL - PC lucrurile par a fi destul de clare. Săptămâna viitoare cele două partide vor să înainteze documentele alianţei către Tribunal.
"Ne vom propune să avem un program comun, ne propunem să avem candidaţi comuni la alegerile parlamentare. Sperăm ca împreună cu PSD şi poate şi UDMR, la un moment dat, să încercăm să consolidăm acea alternativă care să dea românilor speranţa că în România se poate guverna şi se poate trăi mai bine", a declarat Daniel Constantin, liderul PC.
Reprezentanţii UDMR văd însă problema diferit. În primul rând, ei sunt surprinşi că PC a sărit dintr-o alianţă de stânga într-una de dreapta şi spun că PC îşi mută locul pe scena politică în funcţie de oportunităţi.
Cât priveşte invitaţia de a se alătura opoziţiei, reprezentanţii UDMR afirmă că acest lucru rămâne sub semnul întrebării din cel puţin două motive. Mai întâi, pentru că opoziţia a avut în 2010 o atitudine ostilă UDMR.
Pe de altă parte, însă, nici guvernarea alături de PDL nu poate fi o soluţie, dacă nu vor fi şi rezultate.
"UDMR probabil că va spune ceva oficial cu ocazia congresului din februarie. PDL şi UDMR, dacă nu vor reuşi restabilirea creşterii economice, ieşirea din recesiune, atunci UDMR va trebui să se gândească foarte serios dacă face totul bine în această guvernare", a declarat Peter Lakatos, liderul UDMR din Camera Deputaţilor.
Liderul PNL, Crin Antonescu, susţine că această alianţă cu PC poate fi definitivată în toate detaliile până la 1 martie, iar pasul următor vizează lărgirea ei prin cooptarea PSD.
"România are nevoie să schimbe cât mai repede preşedintele, guvernul şi majoritatea parlamentară", a declarat Crin Antonescu.
Liderii celor trei partide înaintau diverse date ca perspectivă pentru durata colaborării lor - 2016, 2018 şi chiar 2020.