Partidele şi-au anunţat intenţiile privind votarea moţiunii
Înainte de votul asupra moţiunii, partidele stabilesc ultimele detalii referitoare la modul în care votează. Moţiunea este susţinută de PSD şi PNL. Şi PDL are nemulţumiţii săi.
Articol de Amalia Bojescu, 14 Iunie 2010, 14:15
PSD a făcut apel la conştiinţa parlamentarilor, indiferent de partid, să voteze în favoarea moţiunii de cenzură pentru a bloca reducerile de salarii şi pensii asumate de guvernul Boc. PSD poate conta însă doar pe votul liberalilor.
PSD va face toate demersurile pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, iar măsurile de austeritate să nu poată fi aplicate.
De aceea, parlamentarii social-democraţi vor vota la vedere, pentru a nu exista suspiciuni în privinţa votului, a anunţat preşedintele PSD, Victor Ponta.
"Orice fel de speculaţii, în special ale celor de la PD-L, vor fi infirmate de votul nostru de mâine. Mâine, parlamentarii PSD vor vota "la vedere", tocmai pentru ca alegătorii lor să fie convinşi de acest vot şi vom face apel, până la momentul votului, către toţi parlamentarii PD-L, independenţi, UDMR să voteze această moţiune de cenzură” a declarat Victor Ponta.
PSD se bazează în susţinerea moţiunii, oficial, doar pe voturile liberalilor.
Aceştia au anunţat că vor vota moţiunea de cenzură, iar în cazul in care guvernul va fi demis, PNL este dispus să îşi asume guvernarea, dar doar pe baza unui program liberal.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, declara că negocierile cu parlamentarii celorlalte partide pentru susţinerea moţiunii se poartă până în ultimul moment, întrucât diferenţa de 22 de voturi dintre putere şi opoziţie este destul de mare.
"Cred că diferenţa este destul de mare. Fără o presiune socială tot mai puternică, o să descoperim că, într-adevăr, votul uninominal nu a însemnat nimic, este de fapt tot un vot fără conştiinţă, este un vot politic aliniat, la fel ca pe vremea când alegerea în Parlament se făcea pe liste de partid” a declarat Adrian Năstase.
Parlamentarii PNL vor vota moţiunea de cenzură
Parlamentarii liberali vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură introdusă de PSD+PC şi o vor vota, a anunţat, după şedinţa de luni a Biroului Politic Central al PNL, preşedintele partidului, Crin Antonescu.
El a adăugat că PNL doreşte să contribuie la găsirea unei soluţii realiste pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă ţara.
Şi partidele din arcul guvernamental au nemulţumiţii lor. Deputatul PD-L de Iaşi, Daniel Oajdea, a fost exclus din partid pentru faptul că a anunţat că va vota pentru moţiunea de cenzură. PD-L a pierdut deja un senator din acelaşi motiv, iar alţii sunt încă indecişi.
Indecişi sunt şi la UDMR - unii parlamentari apreciind că dacă aplicarea măsurilor se va dovedi păguboasă, atunci Uniunea va pierde din electorat.
În schimb, liderul UDMR, Marko Bela, susţine că asumarea guvernării alături de PD-L presupune şi respectarea deciziilor luate în coaliţie şi că nu votează o moţiune de cenzură.
În ceea ce-i priveşte pe parlamentariii UNPR, aceştia au anunţat că nu vor susţine moţiunea, vor fi prezenţi în sală, însă se vor abţine de la vot.
Rămâne de văzut care va fi atitudinea independenţilor, dar şi a celor din grupul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
Proteste şi liste ale ruşinii
Comitetul executiv naţional al PSD a decis ca parlamentarii social-democraţi să voteze la vedere moţiunea de cenzură.
Totodată deputaţii şi senatorii PSD care vor absenta nemotivat sau vor vota împotriva moţiunii vor fi excluşi din partid.
La propunerea preşedintelui senatului, Mircea Geoană, social-democraţii au mai decis ca în timpul votului de mâine să întocmească o aşa-zisă listă a ruşinii cu numele tuturor parlamentarilor care vor vota împotriva moţiunii.
Astfel, cei care susţin măsurile de austeritate ale Guvernului vor fi cunoscuţi de alegătorii afectaţi de reducerile anunţate.
Sindicatele au anunţat, pentru ziua dezbaterii moţiunii, ample măsuri de protest.
Conform liderilor sindicali, în jurul Palatului Parlamentului se va forma un lanţ uman la care sindicatele speră să aducă, din întreaga ţară, 20.000 de persoane.