Partidele, "parţial" mulţumite de decizia Curţii
Opoziţia susţine că şi prevederile privind tăierea salariilor ar trebui declarate neconstituţionale iar PDL spune că măcar pensiile mari ar trebui impozitate suplimentar.
Articol de Amalia Bojescu, 25 Iunie 2010, 14:26
Mai mulţi miniştri ai PDL, printre care Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Mihai Şeitan dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, se află la guvern pentru a discuta cu premierul Emil Boc despre decizia Curţii Constituţionale.
Situaţia generată de decizia Curţii Constituţionale va fi abordată şi la ora 16:00, când liderii PDL au convocat o şedinţă a Biroului Permanent Naţional.
Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, nu a vrut să comenteze decizia Curţii Constituţionale, fiind de părere că ea trebuie aplicată.
În opinia sa, guvernul va trebui să analizeze situaţia creată, o soluţie fiind varianta impozitării pensiilor mari.
"Cred că guvernul va trebui să analizeze foarte bine şi foarte urgent ceea ce este de făcut şi cred că nu ar fi rău dacă s-ar găsi o variantă în care să se impoziteze cu un procent destul de mare, mă refer la pensiile care poate de multe ori nu se justifică cuantumul pe care îl primesc unii pensionari în acest moment", a spus Traian Igaş.
Victor Ponta: "Decia Curţii Constituţionale, o veste bună pentru şase milioane de pensionari"
Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că decia Curţii Constituţionale constituie o veste bună pentru şase milioane de pensionari.
În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte categorii sociale care vor fi afectate de reducerea de 25% sau 15%.
În opinia liderului PSD, încă o decizie a guvernului Boc este declarată neconstituţională, iar din acest motiv, consideră Victor Ponta, soluţia este demiterea sau demisia acestui cabinet, care nu mai are nici susţinere parlamentară şi nici susţinere la Curtea Constituţională, mai afirmă preşedintele PSD.
Victor Ponta a anunţat că va discuta cu colegii din partid şi ia în calcul introducerea unei moţiuni de cenzură dacă nu se iau măsuri corespunzătoare. Senatorul social democrat Dan Şova spune că judecătorii Curţii au luat o decizie corectă în privinţa pensiilor.
PSD susţine în continuare că şi reducerea salariilor este neconstituţională.
"În primul rând, se încalcă articolul 16 din Constituţia României care se referă la egalitatea cetăţenilor în faţa legii, stabilind o măsură discriminatorie care se aplică numai salariaţilor din sistemul bugetar.
"Semnalăm că legea privind restabilirea echilibrului bugetar, care prevede scăderea salariilor cu 25%, încalcă Codul Fiscal care prevede o impozitare de 16%", a spus Dan Şova.
Varjuan Vosganian: "Decizia Curţii Constituţionale, lovitură grea pentru guvern"
Fostul ministru al finanţelor, liberalul Varjuan Vosganian, declară că, decizia Curţii Constituţionale reprezintă o lovitură dată guvernului şi care va avea consecinţe complicate.
Senatorul PNL crede că în acest context va trebui modificată scrisoarea de intenţie cu FMI.
Pe de altă parte, Varujan Vosganian subliniază şi care sunt consecinţele politice ale deciziei de astăzi.
"Această decizie a Curţii Constituţionale este, practic, un fel de moţiune de cenzură. Guvernul a zis: e singura soluţie.
"Ei bine, se va dovedi că singura soluţie a acestui guvern nu mai există şi cum guvernul nu mai e capabil să dea o altă soluţie socotind că aceasta este singura, va trebui, probabil, să avem un alt guvern.
"Nu mai vorbim de faptul că acum toată presiunea se va muta pe reducerile de salarii", a spus Varujan Vosganian.
Măsurile de austeritate nu pot fi puse imediat în aplicare, întrucât cele două legi trebuie retrimise la parlament pentru a se punea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Parlamentarii au la dispoziţie 45 de zile să se pronunţe, e greu de spus dacă aceştia se vor reuni într-o şedinţă extraordinară ţinând cont că la 1 iulie începe vacanţa parlamentară.
Decizia Curţii Constituţionale
Curtea Constituţională a decis menţinerea pensiilor la nivelul actual, fără reducerea acestora cu 15%, aşa cum stabilise guvernul.
Citiţi aici comunicatul Curţii Constituţionale.
Curtea a declarat drept neconstituţionale unele articole din legile de reducere a cheltuielilor bugetare, trecute de parlament prin asumarea răspunderii.
Chiar dacă articolul referitor la tăierea pensiilor cu 15% şi scăderea valorii punctului de pensie la 622,9 lei a fost declarat neconstituţional, rămân în continuare constituţionale celelalte prevederi din legea asumată de guvern, cea referitoare la măsurile în vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Este vorba despre diminuarea cu 25 % a cuantumului brut al salariilor, soldelor, indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale.
În situaţia în care din aplicarea prevederilor rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat, în plată, suma care se acordă este de 600 de lei.
Legea prevede, de asemenea, reducerea cu 15% a cuantumului indemnizaţiei de şomaj, a celei privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, dar nu mai puţin de 600 de lei.
Documentul mai prevede că, în vederea realizării unor economii suplimentare la bugetul de stat, se abrogă între altele legea privind acordarea de trusouri pentru nou născuţi şi cea referitoare la acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei.
În ceea ce priveşte cea de a doua lege pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, cea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, pensiile stabilite prin legi speciale aflate în plată vor fi recalculate, mai puţin cele ale procurorilor, judecătorilor, respectiv magistraţilor, asistenţi ai Curţii Constituţionale, dar şi pensiile de serviciu ale judecătorilor.
Vor suferi modificări pensiile militare de stat, pensiile de stat ale poliţiştilor, pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular, dar şi cele ale senatorilor şi deputaţilor.