Ministrul Justiției: Alegerile din mai vor avea loc şi nu vom avea "turul doi înapoi"
Radu Marinescu a explicat la Radio România Actualități că deciziile Curţii Constituţionale nu sunt acte administrative, astfel că nu pot fi atacate în contencios administrativ.

Articol de Cristian Bâcâin, 25 Aprilie 2025, 10:57
Alegerile din mai vor avea loc şi nu vom avea turul doi înapoi, dă asigurări ministrul justiţiei, după ce un judecător de la Curtea de Apel Ploieşti a anulat şi suspendat hotărârea Curţii Constituţionale din decembrie privind reluarea întregului proces electoral prezidenţial.
În cazul judecătorului din Ploieşti, CSM a sesizat deja Inspecţia Judiciară, pentru a verifica dacă a săvârşit o abatere disciplinară.
Aceasta în contextul în care în peste 30 de cauze identice, deciziile pronunţate de instanţă au fost de respingere a acţiunii.
"Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale", este decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti.
Reclamant este Popescu Gheorghiţa, pârât Curtea Constituţională, judecător Alexandru Vasile.
Acţiunea a fost înregistrată la începutul acestei luni, la fel ca alte zeci de sesizări similare depuse, coordonat, în val, la începutul lunii, la curţile de apel din toată ţara.
Majoritatea au fost deja respinse. Nu şi cea de la Ploieşti, care nu este definitivă şi a fost deja contestată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Ea este însă este surprinzătoare pentru majoritatea celor care au reacţionat public, avînd în vedere că se ştie că hotărările Curţii Constituţionale sunt definitive şi inatacabile.
Au fost însă şi opinii potrivit cărora procesul electoral pentru alegerile din luna mai ar trebui întrerupt, pentru că decizia de la Ploieşti ar suspenda executarea hotărârii CCR, până la soluţionarea definitivă a cauzei.
Ministrul Justiţiei spune că un astfel de argument nu se suţine.
El a explicat la Radio România Actualități că deciziile Curţii Constituţionale nu sunt acte administrative, astfel că nu pot fi atacate în contencios administrativ.
Radu Marinescu: Hotărârea Curții Constituționale a României a produs efecte la momentul la care ea a fost pronunțată. Au fost anulate alegerile și s-a dispus ca Guvernul să acționeze conform legii pentru stabilirea calendarului și organizarea de noi alegeri, ceea ce Guvernul deja a făcut. Cu alte cuvinte, la momentul pronunțării acestei hotărâri a Curții de Apel Ploiești, nu mai există efecte ale hotărârii Curții Constituționale care să fie suspendate. Mai simplu spus, alegerile se desfășoară în continuare.
Biroul Electoral Central a transmis deja că activitatea tuturor birourilor electorale continuă.