ÎCCJ admite recursul împotriva deciziei privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, vineri, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a decis suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale.

Articol de Radio România Actualităţi, 25 Aprilie 2025, 18:08
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, vineri după-amiază, recursurile formulate împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti de a admite o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale. Decizia instanţei supreme este definitivă.
Gabriela Gârjoabă ne spune ce argumente a adus fiecare parte: ”Hotărârea Curţii Constituţionale de a anula turul întâi al alegerilor prezidenţiale din noiembrie anul trecut a fost adoptată în exercitarea competenţei prevăzute de legea fundamentală, se arată în comunicatul transmis de CCR privind recursul pe care l-a formulat împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti.
În document se mai precizează că actele jurisdicţionale ale Curţii Constituţionale nu sunt administrative şi, prin urmare, nu pot fi atacate în contencios, anulate sau suspendate. Ca atare, efectele hotărârii de anulare a alegerilor sunt general obligatorii pentru toate autorităţile, întrucât fac parte din ordinea constituţională, în temeiul competenţei exclusive a CCR de a veghea la respectarea procedurii de alegere a preşedintelui României, se mai spune în comunicat.
Pe de altă parte, judecătorul Alexandru Vasile, de la Curtea de Apel Ploieşti îşi motivează sentinţa prin care a anulat decizia CCR privind alegerile prin faptul că judecătorii Curţii ar fi interpretat în mod abuziv legea atunci când s-au sesizat din oficiu. Judecătorul mai aminteşte că instituţia a validat iniţial scrutinul şi că, prin anularea întregului proces electoral, cetăţenii au fost lipsiţi de posibilitatea de a-şi alege candidaţii preferaţi.”
Uniunea Salvaţi România solicită Consiliului Superior al Magistraturii să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile, de la Curtea de Apel Ploieşti, cel care a pronunţat sentinţa de anulare a deciziei Curţii Constituţionale privind alegerile prezidenţiale de anul trecut, a obţinut calificativul foarte bine la ultima sa evaluare profesională. USR anunţă, într-un comunicat, că lucrează la un proiect de reformare a sistemului de evaluare a magistraţilor, astfel încât standardele de performanţă, integritate şi profesionalism să fie aplicate real, nu doar formal. Uniunea consideră că acest caz ridică un serios semn de întrebare cu privire la actualul sistem de evaluare a magistraţilor./editor Florin Lepadatu/