Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară
Premierul Victor Ponta va prezenta marţi în parlament deciziile luate la Consiliul European de vară şi implicaţiile acestora asupra României.
02 Iulie 2012, 20:06
Parlamentul se reuneşte marţi în sesiune extraordinară.
Premierul Victor Ponta va prezenta deciziile luate la Consiliul European de vară şi implicaţiile acestora asupra României, informează redactorul Radio România, Arina Petrovici.
El a precizat, în cadrul grupurilor parlamentare reunite ale USL, că este o dovadă de normalitate ca Legislativul să fie informat în legătură cu hotărârile luate la nivel european.
Pe de altă parte, Victor Ponta a spus că va continua dialogul şi cu celelalte grupuri parlamentare, inclusiv cu cel al PDL, pentru a îndrepta o situaţie pe care o consideră profund anormală.
"Eu vreau să cred că poate exista o relaţie normală până la urmă între putere şi opoziţie. Ceea ce s-a întâmplat în trecut, când puterea doar ne sfida şi ne călca în picioare, nu vreau să fac acelaşi lucru", a declarat premierul.
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit şi cu liderul PDL, Vasile Blaga, şi cu reprezentanţii minorităţilor.
Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a spus că democrat-liberalii îşi vor exprima marţi punctul de vedere cu privire la informarea pe care o va face primul ministru, în timpul alocat dezbaterilor.
"Partidul Democrat Liberal va acţiona în parlament cu toate mijloacele democratice pe care şi le poate permite şi care, până la urmă, atrag, anunţă şi motivează poziţia Partidului Democrat Liberal în raport cu ceea ce înseamnă Victor Ponta şi Uniunea Social Liberală", a declarat Cezar Preda.
Parlamentul validează conducerea TVR şi alege noua conducere a Radioului public
Pe agenda sesiunii extraordinare de marţi se află şi votul pentru validarea preşedintelui Televiziunii Române şi pentru alegerea noului preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, ne-a transmis redactorul Radio România, Septimiu Roman.
Senatul va dezbate în sesiunea extraordinară aproximativ 22 de proiecte de lege rămase nesoluţionate - a anunţat, după şedinţa Biroului Permanent, vicepreşedintele Ioan Chelaru.
El a precizat că, dacă marţi la ora 16:00, motivarea Curţii Constituţionale cu privire la Legea uninominalului nu va fi publicată în Monitorul Oficial, atunci acest punct nu va fi inclus pe ordinea de zi.
Astfel, nu este exclusă posibilitatea convocării unei noi sesiuni extraordinare, poate chiar în această săptămână.
În ceea ce priveşte proiectul de lege privind uninominalul pur, Ioan Chelaru susţine că există fie posibilitatea înlocuirii textelor declarate neconstituţionale, fie cea a promovării unui proiect nou.
O decizie în acest sens urmează să se ia în cadrul USL - a mai spus vicepreşedintele Senatului.
Guvernul Ponta se află "într-o situaţie grea"
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Senatului, democratul-liberalul Vasile Blaga, pentru a discuta despre sesiunea extraordinară a parlamentului.
La finalul întrevederii, Vasile Blaga a precizat că PDL nu a făcut niciun demers pentru a ataca o decizie de guvernare şi că aşteaptă măsuri economice reale.
"Eu i-am reiterat cererile noastre de a nu mai ataca instituţiile statului, de a nu încerca acapararea acestora bucată cu bucată şi i-am şi explicat că nu poţi să ataci Curtea Constituţională atunci când deciziile nu-ţi convin pentru că noi nu am atacat Curtea Constituţională atunci când a dat decizii favorabile USL-ului", a declarat Vasile Blaga.
Premierul a discutat cu reprezentanţii minorităţilor, dar şi cu grupurile parlamentare reunite ale USL.
La întâlnirea cu parlamentarii PSD, PNL şi PC, copreşedintele Crin Antonescu a subliniat că Guvernul Ponta este într-o situaţie foarte grea, obstrucţionat de o serie de instituţii şi de preşedintele României, iar parlamentul trebuie să rezolve acest lucru.
"Avem o Curte Constituţională care ne spune foarte clar că noi, ca parlament, n-avem dreptul să îl delegăm pe primul ministru să meargă la reuniunea şefilor de guvern ai ţărilor Uniunii Europene, ăsta-i Consiliul European, cu zdrobitoarea majoritate, care ne spune că n-avem voie să legiferăm în materie electorală sau orice altă materie.
Problema se pune dacă parlamentul, majoritatea parlamentară îşi asumă sau nu rolul de a pune în ordine aceste chestiuni", a declarat Crin Antonescu.