Opoziţia respinge măsurile de austeritate propuse de guvern
Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri privind reducerea pensiilor şi a salariilor.
Articol de Amalia Bojescu, 17 Mai 2010, 19:15
Opoziţia refuză categoric măsurile de reducere a cheltuielilor propuse de preşedinţie şi guvern şi va depune moţiune de cenzură.
Partidul de guvernământ nu vede însă altă soluţie, pentru că guvernul trebuie să-şi respecte angajamentele.
Liderii PD-L cred că guvernul îşi va asuma răspunderea, în final, pentru planul anticriză, întrucât România nu are la dispoziţie prea mult timp.
Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, declara că toţi reprezentanţii partidului sunt solidari şi susţin măsurile anunţate de guvern.
“S-a discutat de solidaritatea Partidului Democrat Liberal în jurul guvernului, al primului-ministru pentru aplicarea memorandumului cu FMI şi a scrisorii de intenţie. Vom vedea cum va ieşi această formă şi cred că noi trebuie să găsim soluţii şi înţelegere, pentru că nu e uşor de gestionat această perioadă şi e nevoie de solidaritate în jurul membrilor guvernului”a spus Gheorghe Flutur.
Moţiune de cenzurăîn cazul în care guvernul va aplicamăsurile de austeritate.
Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea pe pachetul de măsuri privind reducerea pensiilor şi a salariilor.
Social democraţii prin vocea preşedintelui PSD, Victor Ponta, au decis deja să iniţieze acest demers şi sunt hotărâţi, dacă e cazul, să depună o nouă moţiune de cenzură care să vizeze mai multe acte normative.
“Să folosim, încă o dată, arma moţiunii de cenzură referitoare în special la Legea pensiilor, care a trecut de Senat prin aprobare tacită, deoarece cei de la putere nu au vrut să accepte punctul de pensie 45%, pe Legea salarizării unice şi pe toate măsurile care au dus la creşterea şomajului şi creşterea crizei economice”, a declarat Victor Ponta.
Demersul PSD de a depune o moţiune de cenzură pe pachetul de măsuri anunţate de guvern este susţinut de preşedintele PNL, Crin Antonescu.
“În parlament, vom vota, dacă va exista, pentru că nu depinde numai de noi, orice moţiune de cenzură împotriva acestui guvern, dacă ni se pune în faţă, prin asumare de răspundere, acest pachet cu reduceri la salarii şi la pensii” a afirmat Crin Antonescu.
PSD şi PNL au respins de la început măsurile guvernului, pe care le consideră ineficiente şi împotriva populaţiei.
Partidele de opoziţie propun soluţii pentru ieşirea din criză.
Cele două partide au, de altfel, propriile soluţii pentru ieşirea României din criză.
PSD propune reducerea cu până la 50% a bugetelor şi cheltuielilor cu bunuri şi servicii din cadrul preşedinţiei, parlamentului, guvernului şi al autorităţilor centrale.
Social-democraţii mai susţin impozitarea progresivă, TVA scăzut pentru produsele de bază şi majorat pentru cele de lux, dar şi stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut.
Liberalii nu sunt de acord cu scăderea salariilor şi pensiilor şi propun reducerea cu 50% a achiziţiilor publice şi cu 25% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii.
PNL nu doreşte o majorare a taxelor şi impozitelor, în schimb, susţine că nu creşterea fiscalităţii este soluţia, ci menţinerea TVA şi a cotei unice.