Opoziţia face eforturi pentru ca moţiunea să treacă
Cu mai puţin de o zi înainte de votarea moţiunii de cenzură, opoziţia este preocupată de obţinerea de voturi şi sprijinirea mitingului din Bucureşti. Partidele care susţin guvernul se vor abţine de la vot.
Articol de Bogdan Isopescu, 26 Octombrie 2010, 20:32
Forţele politice parlamentare fac ultimele demersuri pentru a câştiga bătălia din parlament - este vorba despre moţiunea de cenzură depusă de PSD+PC şi susţinută de PNL.
În ultimele ore înainte de vot, opoziţia îşi concentrează eforturile pe două mari planuri: atragerea de voturi şi susţinerea mişcărilor de protest.
Deocamdată, PSD nu a reuşit să obţină votul parlamentarilor UDMR.
Puterea strânge rândurile pentru a nu risca demiterea guvernului, iar măsurile luate sunt de un radicalism nemaiîntâlnit, de genul "decât un vot contra partidului, mai bine deloc", iar pentru indisciplinaţi: "ori votul care trebuie, ori demisia din partid".
Una dintre deciziile care ridică semne de întrebare în tabăra puterii este cea prin care parlamentarii coaliţiei sunt obligaţi să se prezinte în sală, dar să se abţină de la vot.
Democrat-liberalii spun că, în ciuda aparenţelor, această decizie nu este o dovadă de teamă, cum că cineva ar putea trăda la vot.
Gestul puterii este considerat de opoziţie drept un atentat la adresa democraţiei.
Liberalii spun că parlamentarii puterii sunt transformaţi în păpuşi de plastic, iar social-democraţii afirmă că aceştia seamănă cu "nişte oi închise într-o stână".
Victor Ponta susţine că are promisiuni de la anumiţi parlamentari că vor vota moţiunea de cenzură.
"Am discutat şi am convins, şi avem promisiuni ferme, de la parlamentarii independenţi, în special, şi de la PDL, că vor vota mâine, că nu vor respecta ordinul", a afirmat liderul social-democrat.
UDMR se va abţine
Senatorul Gyorgy Frunda afirmă că el a susţinut prima variantă, pentru că este normal să susţii guvernul, nu să te abţii.
Însă decizia finală a UDMR urmează modelul adoptat de PDL.
"Este hotărârea grupurilor parlamentare, nu-i numai a conducerii UDMR. Iar potrivit regulamentului nostru, un vot luat cu majoritate de voturi de grupul parlamentar este obligatoriu pentru fiecare senator şi deputat împarte", după cum a declarat Gyorgy Frunda.
Părerile opoziţiei sunt împărţite
Nici în partea opoziţiei lucrurile nu sunt clare.
PSD-ul este optimist în ceea ce priveşte reuşita moţiunii, iar PNL-ul sceptic.
"Având în vedere faptul că partidul de guvernământ a beneficiat de timp ca să-şi facă toate manevrele acoperitoare - vezi legea educaţiei, vezi instalarea UNPR în structurile Camerei.
"Am vorbit foarte mult de faptul că moţiunea trebuia depusă mai devreme, având în vedere măsurile pe care le-au luat pentru a nu le permite parlamentarilor lor să voteze, lucru cred fără precedent în democraţia asta românească. Deocamdată nu avem suficiente motive de optimism" a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
O altă diferenţă este faptul că PSD a avut întâlniri oficiale cu parlamentari din arcul guvernamental, în timp ce PNL nu.
La capitolul "întâlniri oficiale pentru negocierea votului" reprezentanţilor PSD s-au întâlnit cu grupul minorităţilor, însă rezultatul discuţiilor ridică semne de întrebare.
"Nu vom participa la vot. Nu vom fi în sală în momentul votului. Asta ţine de chestiuni pe care o să le discutăm în cadrul coaliţiei şi o să le lămurim. Sunt anumite nemulţumiri ale grupului nostru pe care prefer să le lămuresc decât să le vorbesc", a declarat liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian.