Opoziţia critică proiectul guvernului privind Constituţia
Partenerul de guvernare al PD-L,, UDMR este de acord cu proiectul executivului de revizuire a Constituţiei, dar doreşte parlament bicameral.
Articol de Gabriel Benescu, 21 Aprilie 2010, 18:59
Opoziţia nu este de acord cu procedura iniţiată de Guvern, fie din motive tehnice, după cum spune PSD, având în vedere că marţi şi Parlamentul a adoptat un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei comune de revizuire a Constituţiei, fie pentru faptul că nu doreşte un Parlament unicameral, cum spune PNL.
Partenerul de guvernare al PD-L, UDMR, ar fi de acord cu proiectul prezentat de executiv, mai puţin cu Parlamentul bicameral.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră gestul guvernului unul neserios şi generator de haos şi asta, pentru că legea fundamentală este foarte clară.
"Ori vine Guvernul cu un proiect, ori Parlamentul se sesizează şi face comisie. Parlamentul a fost sesizat de către grupul PD-L, Partidul Democrat Liberal, condus de domnul Boc. Noi am dat, urmare sesizării grupului PD-L, partidul condus de domnul Boc şi am făcut comisia", a declarat Victor Ponta.
"N-ai nevoie şi de un proiect de la Guvern, ai nevoie ori de una, ori de alta. Domnul Boc n-a ştiut că ieri noi am făcut comisie la solicitarea partidului pe care domnia sa îl conduce", a adăugat liderul PSD.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, PD-L, spune însă că gestul Guvernului este unul bun, pentru că proiectul prezentat reprezintă un punct de plecare în dezbaterile din Comisie.
"Nu văd niciun fel de problemă, Comisia s-a constituit tocmai pentru a strânge şi a pune laolaltă toate propunerile venite. Guvernul a considerat că poate trimite către Parlament o propunere consolidată de revizuire a Constituţiei. Acest lucru este un drept al Guvernului, reprezintă un punct de plecare foarte bun în discuţiile noastre", a spus Roberta Anăstase.
La rândul său, senatorul PNL, Teodor Meleşcanu consideră că proiectul poate fi considerat un punct de plecare în procesul de revizuire a legii fundamentale, dar avertizează că PNL nu este de acord cu principalele modificări.
Teodor Meleşcanu mai spune că PNL este unul dintre partidele care s-a declarat foarte clar în favoarea unui Parlament bicameral, iar în ceea ce priveşte fixarea numărului de parlamentari prin Constituţie, este "o eroare de judecată sau de tehnică legislativă, pentru că, până la urmă, numărul de parlamentari depinde de norma de reprezentare, o normă de reprezentare care se poate schimba prin schimbarea compoziţiei demografice".
"Există o circumscripţie şi asta trebuie să fie în continuare la latitudinea Guvernului, ca o operaţiune tehnică, în care pornind de la schimbările demografice, fixează şi numărul de parlamentari", a încheiat Teodor Meleşcanu.
Preşedintele Markó Béla spune că UDMR îşi asumă proiectul trecut prin Guvern, dar că se va bate în Comisie pentru bicameralism.
"Poziţia noastră este bicameralismul, dar bineînţeles că vom avea discuţii, dezbateri, probabil destul de anevoioase, în legătură cu modalitatea de schimbare", a declarat Markó Béla.