Opoziţia cere retrimiterea legii pensiilor în parlament
Liderii opoziţiei afirmă că legea pensiilor, declarată constituţională de Curtea Constituţională, nu ar trebui să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu, ci trimisă parlamentului pentru reexaminare.
Articol de Sorin Solomon, 06 Octombrie 2010, 15:06
PSD îi cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea pensiilor, pentru că, spun social-democraţii, a fost votată prin fraudă.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a arătat că în cazul în care şeful statului nu va retrimite la parlament acest act normativ, atunci partidul său va iniţia procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte.
"Îmi exprim în continuare speranţa că preşedintele Traian Băsescu nu va promulga această lege, ci va solicita parlamentului să rediscute şi să voteze legea pensiilor cu respectarea regulilor. Nimeni nu contestă majoritatea, chiar dacă este, sigur, fragilă.
"Nu ai nevoie să furi voturi, poţi să-ţi chemi proprii parlamentari ca să votezi o lege, chiar dacă noi o considerăm o lege nedreaptă, şi din punctul de vedere al respectului oamenilor faţă de instituţii şi faţă de lege şi faţă de faptul că orice persoană, oricât de importantă este, trebuie să răspundă când încalcă legea, poziţia noastră e foarte clară şi acţiunea noastră va fi foarte clară" a declarat Victor Ponta.
PNL consideră că decizia finală privind legea pensiilor aparţine preşedintelui Traian Băsescu.
În opinia vicepreşedintelui liberal Varujan Vosganian, şeful statului nu ar trebui să promulge acest act normativ până când organele abilitate nu se pronunţă în privinţa a ceea ce a numit frauda de la adoptarea legii.
Liberalii susţin că, în forma votată, legea este rezultatul unei infracţiuni.
"În legătură cu procedura, practic, Curtea Constituţională, prin decizia sa, nu a validat infracţiunea comisă în parlament, ci pur şi simplu s-a abţinut de la comentarii, dat fiind că, potrivit legislaţiei actuale a Curţii, ea nu se pronunţă pe procedură. Aşadar, în această privinţă, răspunderea promulgării, dacă ea va fi, revine integral preşedintelui Traian Băsescu" a afirmat Varujan Vosganian.
PC îi solicită şefului statului să nu promulge legea pensiilor, considerând că aceasta a fost adoptată prin fraudă, ceea ce doar parchetul mai poate să probeze, iar Curtea Constituţională a judecat fondul şi nu forma în care a fost adoptată legea, a declarat liderul PC Daniel Constantin.
Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, afirmă că decizia Curţii Constituţionale este una corectă.
Ioan Oltean spune că şeful statului este singurul care va decide însă asupra promulgării legii pensiilor.
"Ne aşteptam la această soluţie a Curţii Constituţionale. Pensiile, aşa cum au fost gândite prin această lege, nu puteau fi, prin reglementare, neconstituţionale. Pensiile nu au fost diminuate, nu a fost afectat acest drept fundamental al pensionarilor.
"În consecinţă, suntem în faza în care preşedintele României nu mai are niciun motiv să nu promulge acest act normativ, suntem în faza în care România va avea un act normativ care reglementează pentru prima dată în mod unitar pensiile în România" afirmă Ioan Oltean.
La rândul său, UDMR susţine, prin liderul său, Markó Béla, că legea nu reduce pensiile şi că opoziţia nu are motive să critice conţinutul acesteia.
Legea pensiilor, "scandaloasă"
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, Viorel Copil, afirmă că decizia Curţii Constituţionale privind legea pensiilor este scandaloasă şi că pensionarii se vor gândi la forme de protest care exclud însă ieşitul în stradă.
Viorel Copil a precizat că judecătorii Curţii Constituţionale ar fi avut cel puţin două motive să declare neconstituţională legea pensiilor, respectiv fraudarea votului, "ceea ce a văzut o ţară întreagă", dar şi articolele de lege care vor face din actualii şi viitorii pensionari muritori de foame.
Potrivit acestuia, pensionarii vor decide în perioada următoare formele de protest. Nu se va recurge însă la proteste în stradă "pe această vreme" şi nici la scrisori către Preşedinţie, care potrivit reprezentantului pensionarilor au mai fost trimise şi până acum şi nu au avut niciun rezultat.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Omenia, Gheorghe Chioaru, a declarat că pensionarii vor avea de suferit în urma deciziei prin care Curtea Constituţională a stabilit că Legea pensiilor este constituţională.
Gheorghe Chioaru a spus că pensionarii vor avea de suferit în principal în ceea ce priveşte vârsta de pensionare. "Îi condamnăm să moară înainte de termen", a susţinut liderul federaţiei.
Liderii sindicatelor se alătură cererii opoziţiei
Liderii confederaţiilor sindicale vor solicita preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare, să retrimită proiectul legii pensiilor în parlament pentru a fi redezbătut, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Acesta a spus că decizia tuturor confederaţiilor este de a face o solicitare preşedintelui Traian Băsescu printr-o scrisoare deschisă să returneze legea pensiilor în Parlament pentru a fi redezbătută pe cele trei puncte care sunt, de fapt, "o formă de genocid pentru majoritatea pensionarilor".
"În momentul actual, decizia rămâne la preşedintele Băsescu şi sper să ţină cont de decizia noastră", a adăugat Bogdan Hossu.
Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat, pentru Mediafax, că decizia prin care Curtea Constituţională a stabilit că Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională este una politică, fiind o lovitură dată viitorilor pensionari.
Curtea Constituţională a declarat legea pensiilor ca fiind constituţională.
Judecătorii au respins contestaţiile formulate de opoziţie la legea pensiilor.
Documentul va fi trimis preşedinţiei spre promulgare.
Curtea Constituţională urmează să prezinte motivarea deciziei sale.