Opinii divergente după consultările de la Cotroceni
Partidele prezente la consultările de la Cotroceni au opinii diferite faţă de propunerea de revizuire a Constituţiei şi de reorganizare a teritoriului. Preşedintele Traian Băsescu vine la România Actualităţi, miercuri, ora 13.30.
Articol de Paul Poteraşi, 21 Iunie 2011, 20:18
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a înâlnit, marţi, la Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pe care i-a chemat la consultări în privinţa reorganizării teritorial-administrative şi a modificării Constituţiei şi al numărului de parlamentari.
"Obiectivul meu a fost să încerc compromisul în raporturile dintre alianţa de guvernare şi opoziţie. Din păcate, opoziţia a venit la aceste discuţii care vizau subiecte de interes naţional într-o cheie pur electorală", a precizat preşedintele Traian Băsescu într-o declaraţie de presă după ce s-a consultat cu toate partidele parlamentare.
Preşedintele Traian Băsescu este invitat miercuri, de la 13.30, timp de o oră, la emisiunea "Actualitatea în dezbatere" de la România Actualităţi.
Traian Băsescu a declarat că în afară de faptul că liderii USL doresc un comitet de criză, acesta le-a propus o comisie de analiză a riscurilor generate de alte ţări.
"România nu este în situaţia în care să funcţioneze cu un comitet de criză. A fost această perioadă când nu ne puteam finanţa de pe pieţele externe, la începutul anului 2009, şi când a trebuit să apelăm la Fond.
"Dar România are restabilite nişte echilibre, e adevărat, fragile şi de aceea trebuie să fim atenţi în continuare cu stabilitatea noastră macroeconomică, mai ales că este influenţată puternic de factori externi", a mai spus preşedintele Băsescu.
Opoziţia i-a propus preşedintelui Traian Băsescu formarea unui guvern tehnocrat susţinut inclusiv de opoziţie şi declanşarea de alegeri parlamentare anticipate în noiembrie 2011, şeful statului replicând că acest lucru înseamnă împingerea ţării în instabilitate politică.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, i-a spus şefului statului, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că Uniunea este dispusă sa sprijine chiar formarea unui guvern tehnocrat, cu alegeri anticipate în toamna acestui an.
"Nu renunţ la eliminare a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit"
Preşedintele Băsescu a spus că nu va renunţa la propunerea de eliminare din Constituţie a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit, invocând o decizie "obligatorie pentru statele membre UE" a Consiliului JAI, pe care însă România nu a implementat-o.
Traian Băsescu a spus că va trimite la Parlament articolul în forma prezentată Curţii Constituţionale, fără a face o revizuire legat de acest subiect.
Preşedintele Băsescu a declarat că va menţine în proiectul constituţional trimis Parlamentului prevederile legate de imunitate incluse în textul trimis Curţii Constituţionale.
Şeful statului a menţionat că în comunicatul remis de Curtea Constituţională se precizează că imunitatea este un drept fundamental.
"Nicăieri în lume imunitatea nu este definită ca fiind drept fundamental", a spus Traian Băsescu.
Liderul PSD, Victor Ponta, i-a spus, marţi, preşedintelui Traian Băsescu, în replică la propunerea acestuia de realizare a unui "compromis", că nu are ce compromisuri să facă cu USL.
Reorganizarea "este susţinută de coaliţie"
Reorganizarea administrativă este susţinută de toate structurile coaliţiei, dar modul cum să se facă este încă un subiect de negociere şi discuţie până luni, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a afirmat că regretă faptul că nu a găsit o formulă de dialog cu USL.
"După ziua de luni vă voi putea formula un punct de vedere cum se va face reorganizarea administrativă. Cert este însă că se va face.
"Regret că nu am găsit o formulă de dialog cu USL, pentru că reorganizarea administrativă nu este doar o problemă a partidului de guvernământ, ci e o problemă de mare interes pentru fiecare cetăţean", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a adăugat că UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale vor da luni un răspuns ferm cu privire la poziţia lor faţă de proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării.
"Există suportul a două formaţiuni politice pentru reorganizarea aşa cum ea a fost propusă de guvern şi susţinută şi de mine, pe opt regiuni.
"În acelaşi timp, există UDMR-ul dar şi minorităţile care au puncte de vedere diferite şi consideră că procesul de reorganizare trebuie să ţină cont, într-o oarecare măsură şi de distribuţia minorităţilor în teritoriu", a afirmat şeful statului.
Preşedintele a afirmat că, dacă s-ar ajunge la consens cu privire la reorganizare, ar trebui ca până la 31 decembrie să se încheie procesul de reorganizare a deconcentratelor, ceea ce ar însemna o reducere de personal la nivelul fiecărui judeţ.
Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a spus după consultările de la Cotroceni, că partidul pe care îl conduce susţine ambele procese de reformă, respectiv revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativ-teritorială a României.
Şi UNPR sprijină cele două procese, a declarat preşedintele de onoare al formaţiunii, Cristian Diaconescu.
Liderii UDMR nu au făcut declaraţii.
Anterior, reprezentanţii Uniunii au declarat că nu sunt de acord cu reorganizarea României în formula propusă de PDL, adică opt mari judeţe, întrucât nu o consideră favorabilă comunităţii maghiare.