O nouă rundă de negocieri PNL, PSD, UDMR, la Parlament
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că se negociază încă la capitolele justiție și finanțe și speră ca astăzi să fie finalizat întregul program de guvernare.
Articol de Alina Bordeiaşu, 16 Noiembrie 2021, 15:11
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Cristian Bâcâin - La Parlament începe o nouă rundă de negocieri PNL, PSD, UDMR, una care de această dată ar putea duce și la finalizarea programului de guvernare comun.
Echipele celor trei partide au misiunea să ajungă la un numitor comun în privința ultimelor puncte rămase în divergență, înainte de a trece la stabilirea premierului, iar în ceea ce privește modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a spus astăzi că europarlamentarii PSD, dar și de la PNL, explorează deja la Bruxelles posibilitatea optimizării acestuia.
PNL, PSD și UDMR au convenit ca de la începutul anului viitor să crească pensiile cu peste 7%, alocațiile de stat, dar și investițiile. De asemenea, cele trei partide au stabilit să păstreze cota unică de impozitare.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că se negociază încă la capitolele justiție și finanțe și speră ca astăzi să fie finalizat întregul program de guvernare.
Marcel Ciolacu: Mai avem să închidem cu Ministerul de Finanțe și proiecția bugetului pe anul viitor și domeniul de Justiție. Lăsăm specialiștii să găsească soluțiile cele mai bune, astfel încât să nu mai avem MCV. O să optimizăm Programul Național de Redresare și Reziliență. Mai mult ca sigur, dacă se va constitui această coaliție de guvernare, vom face o deplasare la Bruxelles să discutăm punctual. Deja europarlamentarii, atât de la PSD, cât și de la PNL, discută cu reprezentanții de la Uniunea Europeană cu privire la optimizarea acestui program.
Reporter: Vor urma discuții pe un subiect cheie: nominalizarea premierului. PNL și PSD au în vedere soluția unei rocade la șefia guvernului, însă nu s-a stabiliți ce partid va prelua primul poziția de prim-ministru.
S-a agreat, de principiu, că formațiunea care dă premierul pierde funcția de vicepremier și pe cea de ministru de finanțe. Rămâne de stabiliți și durata mandatului de prim-ministru prin rotație un an și jumătate sau doi ani.
În această seară, de la ora 19:00, conducerea PNL se va reuni pentru a dezbate subiectul premierului, în condițiile în care scenariul unei rotații nu a fost validat încă în partid.
(RS)