Noul Parlament şi-a început activitatea
Comisiile de validare de la Camera Deputaţilor şi Senat au validat mandatele tuturor aleşilor care au depus documentaţia completă.
Articol de Radiojurnal, 20 Decembrie 2016, 18:24
Noul Parlament ales la 11 decembrie şi-a început astăzi activitatea.
Comisiile de validare de la Camera Deputaţilor şi Senat au validat mandatele tuturor aleşilor care au depus documentaţia completă.
A fost validat inclusiv mandatul de deputat al liderului PSD, Liviu Dragnea, în ciuda opoziţiei afişate de reprezentanţii PNL.
Ei invocaseră un articol din regulamentul Camerei care prevede că mandatul unui deputat poate fi invalidat dacă acesta a fost condamnat penal pentru fraude electorale, cu referire la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul 'Referendumul'.
Social-democraţii au precizat însă că referendumul este o modalitate de consultare a populaţiei şi nu un proces electoral.
Mâine, plenurile Senatului şi Camerei Deputaţilor vor valida mandatele aleşilor. eporter: Iulia Gherman - Senatorii şi deputaţii s-au reunit în grupuri parlamentare în formula rezultată după alegerile din 11 decembrie şi au stabilit câteva repere din strategia pe care o vor urma în perioada următoare în parlament.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a avertizat colegii din partid că le va impune un program ferm de lucru atât în parlament, cât şi în circumscripţiile electorale.
Liviu Dragnea: ”Nu voi mai susţine niciodată vreun act normativ prin care să se adopte beneficii sau alte avantaje speciale pentru cei aleşi.
”După ce o să fim în stare să ridicăm nivelul de trai în România, sigur, atunci putem să ne gândim şi la noi”.
Liviu Dragnea a spus totodată că protocolul de colaborare la nivel parlamentar PSD-ALDE-UDMR se apropie de forma finală.
După şedinţa din grupul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat însă că parlamentarii uniunii aşteaptă mai întâi care este numele premierului şi dacă în programul de guvernare se vor regăsi solicitările legate de minorităţile naţionale.
Kelemen Hunor: ”Urmează să ne mai întâlnim cu colegii din PSD, urmează să mai vorbim, urmează să încercăm să finalizăm textul şi, dacă se va întâmpla acest lucru, atunci bineînţeles o astfel de colaborare parlamentară este posibilă şi nu se referă la guvern”.
Secretarul general interimar al PNl, Marian Petrache, a subliniat că grupurile parlamentare ale liberalilor vor fi organizate pentru a lucra cu eficienţă maximă.
Marian Petrache: ”Aşezarea pe funcţiile revenite PNL a celor mai pregătiţi oameni care au vechime, care ştiu cutumele parlamentare şi care pot face o opoziţie la PSD constructivă în interesul tuturor: şi a noastră, ca partid şi a cetăţenilor României”.
Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni mâine din nou în plen în şedinţe separate pentru validarea mandatelor de parlamentari, depunerea jurământului de credinţă de către aceştia şi alegerea conducerii celor două camere ale legislativului.