Moţiunea "Opriţi genocidul social" a fost depusă
PSD a depus la parlament moţiunea de cenzură, considerând că măsurile de austeritate decise de guvern sunt "simpliste şi din topor" şi cere preşedintelui organizarea unui referendum pe tema austerităţii.
Articol de Sorin Solomon, 07 Iunie 2010, 18:19
Măsurile de austeritate decise de guvern sunt "simpliste şi din topor", elaborate "pe genunchi", cabinetul Boc şi Traian Băsescu procedând, în disperare de cauză, "ca nişte clone ale doctorului Ciomu", adică tăind "masiv", "doar-doar opresc hemoragia", potrivit proiectului PSD de moţiune de cenzură.
Moţiune de cenzură depusă de social-democraţi are şi un motto, un citat din Mihai Eminescu:
"Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu e aşa?"
Măsurile de austeritate decise de guvern nu sunt măsuri anticriză, se arată în moţiunea PSD.
"Aşa cum sunt concepute, pot accentua recesiunea şi chiar stopa o redresare de durată şi solidă a statului român. Sunt măsuri ale disperării, simpliste şi din topor, elaborate pe genunchi, după ce guvernul a descoperit că nu-i poate păcăli pe reprezentanţii FMI. În disperare de cauză şi cu spectrul Greciei în faţă, cabinetul Emil Boc şi Traian Băsescu au procedat cam ca nişte clone ale doctorului Ciomu, adică au tăiat masiv, doar-doar opresc hemoragia" se arată în proiectul PSD de moţiune de cenzură.
Social-democraţii susţin că, în schimb, nu vor fi atinse achiziţiile publice, "în spatele cărora se ascunde clientela ce livrează de la telefoane, la suporturi de hârtie igienică şi şosete sau laxative la preţuri astronomice".
În proiectul de moţiune de cenzură se mai arată că "guvernul promite că aceste măsuri de austeritate vor dura până la 31 decembrie. Poate. Dar, la cum arată acum lucrurile, este foarte probabil ca România să se blocheze, iar presiunea socială să devină insuportabilă.
"Poate atunci va înţelege şi Traian Băsescu faptul că un chirurg incompetent, cam necinstit şi în care pacientul nu mai are niciun strop de încredere, nu are absolut nicio şansă să-l vindece de cancer, dar îl poate ucide".
În opinia social-democraţilor, reducerea salariilor pentru 1,4 milioane de bugetari cu 25% începând cu luna iunie este neconstituţională, pentru că drepturile salariale sunt stabilite prin legi şi ca urmare a negocierilor libere, democratice, concretizate în Contractele Colective de Muncă, semnate şi înregistrate la structurile Ministerului Muncii.
De asemenea, reducerea pensiilor cu 15%, începând cu luna iunie, pentru toţi cei 5,7 milioane de pensionari români, este "un act abuziv, nelegal şi neconstituţional", mai spun social-democraţii.
PSD mai spune că reducerea ajutoarelor de şomaj şi a celorlalte drepturi sociale prevăzute în pachetul legislativ prin care Guvernul Boc îşi asumă răspunderea este "un grav atentat la siguranţa socială a celor mai nevoiaşi cetăţeni români, beneficiari de drepturi sociale, care prin reducerea lor nu vor mai avea mijloacele materiale necesare întreţinerii lor şi a familiilor lor".
Social-democraţii mai spun, în proiectul de moţiune de cenzură, intitulat "Opriţi genocidul social!", că principala acuză pe care i-o aduc premierului Emil Boc este cea de "disoluţie a autorităţii statului".
"Guvernul dumneavoastră - care este al lui Traian Băsescu şi nu al cetăţenilor - este incapabil să conducă ţara într-o asemenea perioadă de criză şi să răspundă interesului public", se mai arată în textul moţiunii.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că social-democraţii vor iniţia o singură moţiune de cenzură după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectele de lege cuprinzând măsurile de austeritate.
Premierul Emil Boc a venit în faţa parlamentului, pentru angajarea răspunderii guvernului pentru două proiecte de lege, care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.
PSD i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu, să organizeze un referendum naţional, pe tema măsurilor de austeritate.
Într-o scrisoare deschisă, adresată şefului statului, social-democraţii susţin că populaţia trebuie consultată pe acest subiect, în condiţiile în care 15 milioane de cetăţeni vor fi afectaţi de reducerile salariale, de pensii şi de ajutoare sociale.
Liberalii îşi menţin decizia de a susţine moţiunea PSD
Ei vor fi prezenţi la dezbateri, la vot, şi vor vota cu bilele la vedere, pentru a nu exista dubii în privinţa acestui vot spune vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.
"Vom demonstra public hotărârea noastră de a împiedica aplicarea acestor măsuri, prin prezenţa la moţiunea de cenzură a tuturor parlamentarilor PNL, deputaţi şi senatori deopotrivă, precum şi prin votul cu bilele la vedere”, a afirmat Mihai Voicu.
Social-democraţii îşi menţin decizia de a nu intra la guvernare, decât în urma unor alegeri fie anticipate, fie la termen.
În schimb, PNL ar fi dispus să-şi asume o viitoare guvernare, doar în anumite condiţii: să propună premierul şi să pună în practică un program de guvernare liberal.
Constutuţia prevede că executivul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatotilor şi deputaţilor, respectiv de un număr de 236 de parlamentari.