Moţiunea de cenzură a intrat "în linie dreaptă"
În a cincea moţiune de cenzură împotriva unui cabinet condus de Emil Boc, opoziţia încearcă să obţină acum voturile necesare pentru a răsturna guvernul, cu argumente, în majoritate, economice.
Articol de Victor Gheorghe, 20 Octombrie 2010, 19:47
Moţiunea de cenzură împotriva guvernului a intrat în linie dreaptă, odată cu citirea ei miercuri în Parlamentul României.
În a cincea moţiune de cenzură împotriva unui cabinet condus de Emil Boc, opoziţia încearcă să obţină acum voturile necesare pentru a răsturna guvernul, cu argumente, în majoritate, economice.
PSD, PC şi PNL se angajează să renegocieze angajamentele cadru, convenite de România în acordul de împrumut cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, să revizuiască politicile economice şi sociale ale actualului guvern, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2011, şi să revină asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor.
În ceea ce priveşte TVA, în text, se stipulează doar revizuirea acesteia în concordanţă cu rezultatele economice din 2010, fără a se preciza, în mod clar, vreo scădere a TVA.
Semnatarii mai susţin neimpozitarea pensiilor, sub plafonul de 1.000 de lei, reconsiderarea achiziţiilor publice, pe baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienţă şi eficacitate, eliminarea corupţiei, prin decuplarea clientelei politice, de la banul public, şi transparentizarea folosirii acestuia.
De asemenea opoziţia susţine asumarea angajamentului politic, ca împrumuturile să fie îndreptate, cu prioritate, către investiţii, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale, prin simplificarea procedurilor de accesare şi prin soluţii de creditare pentru cofinanţare a IMM-urilor.
Moţiunea "nu este doar un exerciţiu de imagine"
Ca declaraţii politice, puterea susţine că guvernul actual este singurul care poate face ceva bun pentru ţară, în timp ce opoziţia afirmă că moţiunea nu este doar un exerciţiu de imagine.
"Nu ne mai putem ascunde cu pomeni electorale, nu mai putem să ne ascundem în spatele românilor să le spunem că, de fapt, ne este bine şi ne este foarte rău. Acest guvern trebuie să... şi face acest lucru împreună cu preşedintele, le spune românilor exact situaţia reală, pe care are România pe care o are România în momentul de faţă", a spus deputatul PDL, Alin Popoviciu.
"Moţiunea nu este un exerciţiu de imagine, este un drept constituţional al opoziţiei, acela de a se manifesta şi de a da brânci guvernului, care a scos România în stradă. Românii îşi cer dreptul la viaţă şi îşi apară dreptul al viaţă", declară deputatul PSD, Mircea Duşa.
Moţiunea de cenzură depusă de PSD+PC şi PNL va fi dezbătută în plenul Camerelor reunite, peste şapte zile, pe 27 octombrie.