Moţiune PSD pentru pensiile militarilor
Moţiunea, semnată de 36 de senatori social-democraţi şi de doi liberali, solicită demisia ministrului Apărării pentru "ambiguitatea" şi "inconsecvenţa" acestuia privind pensiile militarilor.
Articol de Cătălin Gomboş, 29 Aprilie 2010, 11:07
La Senat a fost dezbătută legea pensiilor, iar senatorii PSD şi PC au depus, moţiunea simplă cu titlul "Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români".
Moţiunea, semnată de 36 de senatori social-democraţi şi de doi liberali, solicită demisia ministrului Apărării, Gabriel Oprea, pentru "ambiguitatea" şi "inconsecvenţa" acestuia privind pensiile militarilor.
Dezbaterile propriu-zise pe textul proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii au durat doar aproximativ o jumătate de oră din cele aproape două ore cât le fuseseră alocate.
În restul timpului senatorii fie s-au aflat în pauză de consultări, fie s-au contrazis în disucţii procedurale.
Problemele au început odată cu respingerea unui amendament PSD prin care se propunea scoaterea pensiilor militare din sistemul unic de pensii.
Iniţial, PSD a cerut o pauză de consultări pentru a se vedea dacă, fiind lege organică, amendamentele trebuie adoptate sau respinse cu votul majorităţii senatorilor.
Acest aspect nu s-a clarificat în cele peste 40 de minute de pauză, însă la revenire PSD a anunţat o moţiune simplă.
"Având în vedere duplicitatea de care au dat dovadă în toate discursurile făcute de cei care guvernează astăzi, PSD, grupul prlamentar, depune astăzi o moţiune cu titlul "Guvernaţi, opriţi umiliarea pensionarilor şi militarilor români!", a declarat liderul de grup, Ion Toma.
A urmat un schimb de replici între putere şi opoziţie, după ce senatorul PSD Ilie Sârbu i-a acuzat pe independenţii de duplicitate, întrucât au votat pentru menţinerea pensiilor militare în sistemul unitar de pensii, deşi ar fi declarat anterior contrariul.
Independenţii au răspuns prin Şerban Mihăilescu că ei susţin legea cu anumite amendamente favorabile militarilor pe care le vor vota autnci când vor fi dezbătute.
Acuzaţiile PSD au fost respinse şi de senatorul PD-L, Alexandru Pereş.
"Sigur avem în faţă 201 articole din această lege. Avem peste 100 de amendamente care trebuie să le dezbatem şi sigur unele poate că vor trece sau chiar nu vor trece.
"Vom vedea, dar de a face de acum din acest moment nişte caracterizări atât colegilor din grupul independenţilor cât şi PD-L mi se pare totuşi prematur din acest punct de vedere, eu cred că acuzaţiile aduse de colegii din PSD sunt nefondate", a declarat Alexandru Pereş.
Dezbaterile au căpătat şi o notă personală atunci când liderul de grup PD-L, Constantin Igaş i-a spus lui Ilie Sârbu că ar fi primul socru trimis la război de ginerele său, liderul PSD, Victor Ponta, iar Ilie Sârbu a reacţionat afirmând că reprezentanţii PD-L nu sunt în măsură să vorbească despre relaţiile de rudenie.
Pe acest ton dezbaterile din Senat au luat sfârşit fără ca senatorii să mai dezbată vreun amendament la legea pensiilor.
În cazul în care dezbaterea legii în Senat nu se va încheia până pe 10 mai, aceasta va fi adoptată tacit şi trimisă Camera Deputaţilor în forma prezentată de guvern, fără vreuna din modificările aduse de Senat.