Moțiune de cenzură a PSD va fi citită în plenul parlamentului
Moțiunea a fost depusă de PSD, care acuză guvernul Cîțu că nu ar fi făcut nimic bun pentru români în cele șase luni de guvernare.
Articol de Alina Bordeiaşu, 23 Iunie 2021, 14:09
Parlamentul se reunește pentru prima moțiune de cenzură a acestei legislaturi care va fi citită în plen.
A fost depusă astăzi de PSD, care acuză guvernul Cîțu că nu ar fi făcut nimic bun pentru români în cele șase luni de guvernare.
În același timp, cresc tensiunile între putere și opoziție privind numirea unui nou avocat al poporului, o altă temă aflată pe agenda parlamentară de astăzi.
Social-democrații susțin că o nouă numire ar trebui să aștepte decizia Curții Constituțioanle, sesizată tot de ei după demiterea Renatei Weber. În plus, au aflat și de o scrisoare a Comisiei de la Veneția.
Parlamentarii din comisiile juridice au dat cu majoritate de voturi un raport favorabil numirii profesorului Fábián Gyula în funcția de Avocat al Poporului.
El a susținut în fața senatorilor și deputaților că nu a ocupat niciodată funcții politice și a servit, în calitate de procuror, interesul public.
Fábián Gyula a fost singurul candidat, el fiind susținut de coaliția de guvernare. PSD nu a dorit să facă nicio propunere, întrucât, după cum se știe, a constestat la Curtea Constituţională revocarea Renatei Weber de la conducerea instituției Avocatul Poporului și așteaptă decizia judecătorilor.
Mai mult, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat că și Comisia de la Veneția a criticat această revocare, într-o scrisoare trimisă preşedinților celor două Camere ale parlamentului.
Alfred Simonis: Scrisoarea spune foarte clar care sunt motivele pentru care un avocat al poporului poate fi demis și cere lămuriri suplimentare din partea celor doi președinți, un punct de vedere cu privire la care au fost elementele de încălcare a Constituției și care au fost motivele pentru care Avocatul Poporului a fost revocat înainte de termen. Este foarte grav, pe de o parte, faptul că ne-a fost ascuns un astfel de document, pe de altă parte - că nu se ține cont de un astfel de document și ar fi trebuit întârziată declanșarea procedurii de numire a unui avocat al poporului până nu trimitem răspuns la Comisia de la Veneția și până nu avem decizia Curții.
Votul final pe Avocatul Poporului se va da, cel mai probabil, săptămâna viitoare, când se așteaptă și decizia CCR în acest sens.
Între timp, aici, la parlament, va începe ședința de plen pentru citirea moțiunii de cenzură depusă de PSD împotriva cabinetului Cîțu.
De asemenea, va fi discutată procedura de numire a noilor conduceri de la Radio și TVR, după ce numirile de directori interimari au fost declarate neconstituționale de judecătorii Curții.